"To je takšen naval adrenalina in šok, da sploh ne čutiš hladu reke." Foto: Reuters

Na tisoče turistov je tudi letos kljubovalo hudi vročini, da bi navijali za pogumneže, ki so se s Starega mostu v bosanskem mestu Mostar pognali v reko Neretvo. To leto je bil dogodek še bolj poseben – mineva namreč 20 let, odkar so legendarni most obnovili.

Arhitekturni objekt iz 16. stoletja oz. otomanskega obdobja, kjer so se stoletja srečevali ljudje iz vseh etničnih skupin v Bosni, je bil leta 1993 namreč med vojno uničen, leta 2004 pa so ga obnovili v prizadevanjih Svetovne banke in Unesca kot simbol sprave in združitve etnično razdeljenega mesta ter ga vpisali na Unescov seznam svetovne dediščine.

Tekmovanje se je začelo s predstavo baletne plesalke. Foto: Reuters
Tekmovanje se je začelo s predstavo baletne plesalke. Foto: Reuters

Na letošnjem tekmovanju, ki se je začelo s predstavo baletne plesalke, ki je na svileni vrvi visela z mostu, končalo pa z večernimi skoki z baklami v reko, je sodelovalo 38 športnikov iz Bosne in Hercegovine ter tujine. Ti so v hladno vodo skočili s 24 metrov višine.

"Mislim, da so tekmovanja v skokih v vodo med ključnimi pospeševalci turizma"

"To je takšen naval adrenalina in šok, da sploh ne čutiš hladu reke," je dejal Vedad Dedić, ki je pometel s konkurenco v kategoriji "lastovičjega skoka", ki velja za nevarnega, saj pri tem skakalec skoči na glavo s široko razprtimi rokami.

"Na to sem čakal celotno leto," pa je priznal 20-letni Emil Tiro iz Mostarja, ki je že drugič osvojil nagrado za najboljši skok na noge, in pristavil, da je ta dogodek zanj celo pomembnejši kot njegov rojstni dan.

"Mislim, da so tekmovanja v skokih v vodo med ključnimi pospeševalci turizma v celotni Bosni in Hercegovini, ne le v Mostarju," je dejal Lorens Listo, veteran skokov v vodo, ki se lahko pohvali s kar 13 zmagami. "Skoki so se tukaj rodili pred 458 leti, to ni majhna stvar," je dodal in poudaril, da se je z obnovo mostu v zgodovino zapisala nova generacija skakalcev.