Jevgen Klopotenko je priskočil na pomoč sodržavljanom. Foto: Reuters
Jevgen Klopotenko je priskočil na pomoč sodržavljanom. Foto: Reuters

Klopotenko je pred dobrimi desetimi dnevi v Lvovu odprl svojo restavracijo, ki jo je poimenoval Inšni, kar v ukrajinskem jeziku pomeni "Drugi". Ruska invazija v Ukrajini je seveda razmere popolnoma spremenila, čemur pa se je Klopotenko hitro prilagodil. Prepričan je bil, da nima smisla, da poprime za orožje in gre v boj, zato se je skušal domisliti drugega načina, kako pomagati svoji državi in sodržavljanom.

"Orožja mi niti ne kažite, z nožem pa sem zelo spreten. Moja misija, moje poslanstvo v življenju je, da hranim druge," je dejal chef, ki je v Ukrajini zelo poznano ime, saj je tudi nekdanji zmagovalec resničnostne kuharske oddaje MasterChef, ki je poznana tudi slovenskim gledalcem. Pred leti je postal razvpit zaradi pobude, da bi ukrajinsko juho boršč zapisali na seznam Unescove svetovne dediščine, čemur pa je ruska vlada ostro nasprotovala.

Ker je restavracijo odprl med vojno vihro, je želel pomagati ljudem, ki so jih spopadi pregnali z domov in prek Lvova na zahodu države bežijo v države Evropske unije. Zato vsakemu, ki naroči "meni številka 2", hrano z njega postreže zastonj – tudi tistim, ki prihajajo dan za dnem.

Brezplačne obroke financira iz svojega žepa, s pomočjo donacij in gostov, ki naročijo druge jedi z jedilnika.

Večina izmed beguncev, ki se ustavijo v njegovi restavraciji, skuša priti na Poljsko.