Ne glede na to, kaj si mislite o njem, je res, da je Justin v zadnjih letih postal svetovna superzvezda in dosegel vrhunec svojih sanj z razprodanim koncertom na znamenitem Madison Square Gardnu. Foto: Karantanija cinemas
Ne glede na to, kaj si mislite o njem, je res, da je Justin v zadnjih letih postal svetovna superzvezda in dosegel vrhunec svojih sanj z razprodanim koncertom na znamenitem Madison Square Gardnu. Foto: Karantanija cinemas
Justin Bieber
Obkrožen z zvezdniki - ob njem Will Smith (levo) in Usher. Foto: Karantanija cinemas

Zadovoljen bi bil tudi, če bi se preganjal po igrišču v domačem kraju in bil navaden najstnik.

Justin Bieber
Najstnice so navdušene predvsem nad njegovo pričesko. Ko se je nedavno nekoliko postrigel, so mnoge planile v jok. Foto: Karantanija Cinemas

Res se veselim obiska Izraela, v načrtu imam tudi Peking, kar je res super.

Justin Bieber
Britanska premiera filma je bila že sredi februarja. Takrat se je v Londonu trlo njegovih oboževalk. Foto: EPA

Ne maram slikanj in pogovorov z novinarji, uživam pa nastopati pred oboževalci. Všeč mi je že, ko zjutraj vstanem, saj menim, da je že to blagoslov posebne vrste.

Ko je bil star dvanajst let, je začel na YouTubu objavljati posnetke svojih pesmi, saj je z njimi želel zabavati prijatelje in sorodnike. A posnetki so prihajali v vse več domov, se širili in navduševali najstnice, dokler niso "vroče robe" zavohali pravi ljudje iz glasbenega sveta. In Justin Bieber, ki je bil še pred dvema letoma le povprečen "mulc" iz majhnega kanadskega mesta, ki najraje igra košarko s prijatelji, je postal (spletni) fenomen.

Zdaj v kinematografe prihaja še glasbeni dokumentarec o njem, naslovljen Justin Bieber - Nikoli ne reci nikoli 3D, v katerem nastopajo tudi številni njegovi vzorniki in prijatelji, med drugim Miley Cyrus, Jaden Smith, Usher Raymond, Sean Kingston in Ludacris.

V ta namen je Justin opravil spodnji intervju ...

Kariero ste začeli z videi na YouTubu. Ste se zavestno odločili, da oboževalce začnete nabirati na takšen način?
Ne, svoje videe sem začel nalagati le za družino in prijatelje, saj sem jim želel pokazati, kaj rad počnem. Nikoli, res nikoli si nisem želel postati slaven, to niso bile moje sanje. Nikoli si nisem mislil, da mi lahko uspe kaj takega.

Ko ste začutili, kako velika stvar postajajo vaši posnetki, ste takrat pomislili, da bi vas lahko poslušal še kdo poleg prijateljev?
Ne, nikoli nisem stremel v višave, to sem nadaljeval le zato, ker sem se ob tem zabaval. A dolgo nisem verjel, da lahko postanem res slaven, zato sem se še naprej samo zabaval.

Nato pa ste dobili menedžerja Scooterja Brauna in odšli na turnejo. Kakšni so spomini na te čase?
Ko me je Scooter našel, sem se preselil v Atlanto. Takrat sem začel potovati, gostoval sem na "milijon" radijskih postajah, da bi moja glasba le prišla na radie in bi me ljudje spoznali.

Ko ste se trudili za to, ste naleteli na nekaj zaprtih vrat pri založbah. Kako ste ohranili pozitivne misli? Verjetno ste vedeli, da ste dobri, a ljudje so vam kar naprej govorili: "Res ne vemo, kaj naj storimo z njim ..."
Ni me preveč prizadelo, res se nisem obremenjeval s tem, ker si v glavi nisem začrtal ciljev. Mislil sem si: kar koli se bo zgodilo, se bo. Nisem bil žalosten ali jezen, sploh ne ...

Če ne bi bili na naslovnici Vanity Faira, če si vašega zadnjega videa ne bi ogledalo 280 milijonov ljudi, če ne bi imeli osem milijonov prijateljev na Facebooku in šest milijonov na Twitterju ... Kdaj bi se ustavili in si rekli: Okej, saj sem naredil dovolj?
(Smeh). Ne vem. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Zdaj sem tukaj in kar delam, delam z ljubeznijo. A zadovoljen bi bil tudi, če bi se preganjal po igrišču v domačem kraju in bil navaden najstnik. Nedvomno pa je vse neverjetno čudovito, kar se mi zdaj dogaja.

Kdaj so se začeli pogovori o filmu Nikoli ne reci nikoli?
Ne vem, vse je prišlo zelo spontano ...

Vam je bilo čudno z vsemi temi 3D-kamerami okoli vas?
Bilo je nenavadno, a kmalu sem se navadil, da jih nisem več opazil.

Kdaj ste v nastop vključili še koreografijo?
Kot rečeno, začel sem na radijskih postajah in že takrat sem imel naštudiranih nekaj plesnih korakov. Nato pa se je stvar le še razvijala.

V čem vidite napredek med prvim albumom My World in njegovim nadaljevanjem, My World 2.0?
Menim, da se glasba razvija in tudi sam se, tako da se moja glasba spreminja hkrati z menoj. Tudi z drugim albumom sem še vedno nekako nov na sceni, zato menim, da se bom z vsakim novim izdelkom razvil, vsak album bo drugačen.

Kako je imeti Usherja za mentorja?
Res je "kul", pa ne le v glasbenem smislu, tudi družiti se z njim je odlično. Super mi je, da me spremlja, da je okoli mene, pa čeprav igrava le košarko in počneva vse mogoče druge stvari.

S kom pa želite, da vas primerjajo v modnem smislu?
Oh, sploh ne želim takšnih primerjav, saj mislim, da je vsak celota zase. Morda nekateri skušajo posnemati slog koga drugega, a zame to ne velja . Sam se ne oziram na druge.

Kje bi želeli nastopiti, kjer do zdaj še niste?
Marca letos, torej zdaj, že lahko rečem, da sem nastopil tako rekoč povsod. To je zato, ker grem povsod, kamor me povabijo, tudi v Indonezijo na primer ...

Pa si želite še posebej obiskati kakšen kraj?
Res se veselim obiska Izraela, v načrtu imam tudi Peking, kar je res super.

Sodelovali ste že z več priznanimi izvajalci. Koga pa bi si še želeli spraviti na oder ali v studio z vami?
Eminema.

Si želite v svetu zabave poskusiti še kakšno stvar?
Všeč mi je igranje, všeč mi je petje. Žel im si tudi pisati več pesmi za druge izvajalce.

Katera stvar, ki jo trenutno počnete, pa vam prinaša največ zadovoljstva?
Odvisno od tega, kaj počnem kateri dan. Ne maram slikanj in pogovorov z novinarji, uživam pa nastopati pred oboževalci. Všeč mi je že, ko zjutraj vstanem, saj menim, da je že to blagoslov posebne vrste.

In ko ste prosti?
Komaj čakam, da se dobim s prijatelji, počnem običajne stvari. Gremo na bovling, igramo košarko, takšne stvari.

Kdaj se imate sploh čas družiti s prijatelji?
Ker moja najboljša prijatelja Ron in Chaz hodita v šolo, priletim k njima, ko jima ni treba k pouku. Skušamo se uskladiti za nekaj dni vnaprej.

Kateri kraj imate zdaj za dom?
Moj dom bo vedno Stratford v Ontariu, saj sem tam odraščal.

Številke o prodajah vaših albumov in ogledov na YouTubu so neverjetne. Poleg tega, kaj vam je v resnici pomembno?
Samo ohraniti zdravo pamet! Ta posel je namreč res, res 'zmešan' in res te zlahka potegne v svoj vrtinec. Zato mi je res pomembno moje duševno zdravje. Če ne ostanem zdrav, potem ...

... Ne boste mogli več nastopati.
Točno tako.

S Facebookom in YouTubom se stvari dandanes zelo hitro odvijajo. Nekaj posnamete in naslednjo uro izdelek že vidi tisoč ljudi.
Res je.

Michael Jackson tega ni mogel. Še Usher ne, ko je začenjal kariero.
Se strinjam. Zato še vedno učim mojega prijatelja Usherja, kako uporabljati medmrežje ...

Zadovoljen bi bil tudi, če bi se preganjal po igrišču v domačem kraju in bil navaden najstnik.

Res se veselim obiska Izraela, v načrtu imam tudi Peking, kar je res super.

Ne maram slikanj in pogovorov z novinarji, uživam pa nastopati pred oboževalci. Všeč mi je že, ko zjutraj vstanem, saj menim, da je že to blagoslov posebne vrste.