60.000-glava množica na Maksimiru je ubrano prepevala z Bonom, Edgeom, Adamom in Larryjem. Foto: Jutarnji.hr
60.000-glava množica na Maksimiru je ubrano prepevala z Bonom, Edgeom, Adamom in Larryjem. Foto: Jutarnji.hr
Bono
Zagreb je super! je Bono izjavil 'v primežu' stotin oboževalcev, ki so ga v ponedeljek popoldne pričakali pred zagrebškim hotelom Regent Esplanade. Foto: Jutarnji.hr
Megalomanski oder je bil na drugem koncertu U2 v Zagrebu v drugem planu. Foto: EPA

Čeprav je bil tudi drugi nastop irskih megarockerjev na stadionu Maksimir režiran spektakel, v katerem ni bilo veliko prostora za improvizacijo in večje spremembe v programu ter podaljšane izvedbe pesmi in glasbeno "izživljanje", so šli obiskovalci domov s prijetnejšimi vtisi kot prvi večer, piše Aleksandar Dragaš za Jutarnji.

Ste tudi vi obiskali koncert skupine U2? Svoje slike in videe lahko delite z ostalimi preko Mojega spleta.

Fenomenalno razpoloženo občinstvo
Nekateri, ki so obiskali oba koncerta, bi lahko razloge iskali v malce spremenjenem seznamu pesmi - med drugim so One logično premaknili na sam začetek, v prvo polovico koncerta pa namesto Elevation, Until The End Of The World in Stay (Faraway, So Close!) uvrstili Mysterious Ways, I Still Haven't Found What I'm Looking For z dodatkom soul klasike Stand By Me in Stuck In The Moment You Can't Get Out.
A pravi razlog, zaradi katerega je bil drugi koncert bolj "polnokrvno rockerski", in ne nekakšen prazen spektakel, je predvsem nekaj drugega: sijajno, kar fenomenalno razpoloženo občinstvo, ki je drugi večer dvigalo in nosilo skupino od uvodne Breathe vse do bisa, ki je bil identičen nedeljski izdaji, piše Dragaš.

"Več dima in ognja, znoja in rock'n'rolla"
Tako se obiskovalci na "neizmerno grdem" maksimirskem stadionu niso več počutili "kot v kakšnem mlačnem hlevu", ampak kot v razžarjenem kotlu, v katerem je skoraj vseh 60.000 ljudi enoglasno pelo s skupino, navijalo, skandiralo in se zabavalo, kot da si želijo koncert U2 zapomniti kot enega najlepših dni v življenju.
Občinstvo je manj navduševal visokotehnološki oder, bolj pa delo skupine, s čimer so v pravih trenutkih motivirali Bona, Edga, Adama in Larryja, da so dali od sebe prvi večer, ko so se zdeli malce slabo razpoloženi. Bilo je več dima in ognja, znoja in rock'n'rolla, pa tudi žoganja z baloni, prižiganja iskrečih se paličic in manj gledališke atmosfere. Svojo priložnost za "brezplačni trebušni ples" je na odru dobila tudi srečnica iz občinstva.

Bono "naslednjič" v Međugorje
Vse skupaj je pravzaprav precej logično, saj bi moral biti drugi koncert najprej prvi in edini v Zagrebu, nato pa je postal drugi. Prav za ta koncert so vstopnice kupili najbolj goreči in najbolj nestrpni oboževalci, ki niso želeli izpustiti nastopa. Bono seveda ni mogel mimo slavospevov hrvaški "svetleči, v soncu okopani prihodnosti". "Da bi se mu besede pozlatile in bi ga slišali tudi v Bruslju," piše Dragaš.
Tik pred začetkom koncerta je člane U2 obiskal zagrebški župan Milan Bandić in jim podelil plakete za humanitani delo in zlatnik s podobo Matere Božje s Kamenitih vrat. Bono se je pri županu menda pozanimal o romanju v Međugorje, a ko je slišal, da je do tja pet ur vožnje, je obisk preložil na "naslednjič", piše Večernji.

Madonnina odpoved vznemirila tudi Hrvate
Močnejši, bolj vznesen, živahnejši koncert je dokazal, da sta glavni uspeh in splošni vtis stadionskih koncertov odvisna prav od občinstva, ki je bilo v popolni harmoniji s skupino. Zagreb pa je za dva dni postal prava metropola, polna tujcev in rokenrola, ne pa milijonska, dolgočasna in malce zaspano zaplankano mesto, v katerem poleti živijo le podgane in tisti, ki čakajo na dopust in pobeg na morje, piše Dragaš.
"Življenje je bilo ta dva dneva res lepo in upajmo, da odpoved Madonne v Ljubljani ne bo porušilo koncertnega ritma, ki smo ga končno ujeli na koncu najbogatejše sezone, odkar se je v te kraje naselil rock'n'roll," končuje.

V spodnji fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov s ponedeljkovega koncerta.