Za naslovnico 'modne biblije' Vogue je Obamovo fotografirala slavna Annie Leibovitz. Foto: Vogue
Za naslovnico 'modne biblije' Vogue je Obamovo fotografirala slavna Annie Leibovitz. Foto: Vogue
Družina Obama
Družina Obama med predsedniško prisego prvega temnopoltega ameriškega predsednika Baracka Obame. Foto: EPA

Vsaka prva dama od Lou Hoover naprej - razen Bess Truman - je dobila nekaj strani v modnih revijah, ga. Obama pa je druga, ki se bo znašla na naslovnici. Nosila bo škrlatno svileno cevasto obleko s podpisom Jasona Wuja, ki je oblikoval tudi njeno elegantno opravo za predsedniško inavguracijo soproga Baracka Obame.

"Dostopna, naravna in normalna" prva dama (mama)
Urednik Vogua Andre Leon Talley je pogovor z go. Obama pred predsedniško prisego njenega soproga označil za "eno najboljših izkušenj v življenju". "Tako dostopna, naravna in normalna je. Na njej ni nič izumetničenega," je povedal.

Večina prispevka na osmih straneh Vogua je posvečenih njeni vlogi "prve mame" desetletne Malie in sedemletne Sashe. Obamova je povedala: "Trudila se ju bom peljati v šolo vsako jutro, a jima hkrati vcepiti neodvisnost. In seveda bodo prišli tudi časi, ko ju sploh ne bom mogla pospremiti. Rada se pojavljam v šoli svojih otrok. Želim poznati učitelje in druge starše."

Rada je všečna, a tudi praktična
A ker gre za Vogue, se je pogovor, seveda, preusmeril tudi na obleke. Obamova pravi, da se zaveda, da je njena garderoba ves čas pod drobnogledom, a se za svoje izbire ne misli opravičevati. Ne pretvarja se, da ji je vseeno, kaj si ljudje mislijo, a dodaja: "Hkrati moram biti zelo praktična. Nekaterim nikoli ne bo všeč tvoja oprava - ljudje imajo pač različne okuse."

Za fotoseanso z Voguom je Michelle izbrala oblačila znamk, ki jih je že nosila: Wuja, ki je oblikoval njeno toaleto za inavguracijo; Narcisa Rodrigueza, oblikovalca obleke, ki jo je nosila na volilni večer; in J. Crew, ki jo nosi tako ona kot hčerki.

Večini "deklet z naslovnic" izberejo obleke na Voguu, ali pa jim uredniki vsaj svetujejo. Tokrat pa ne. Kot je povedal Talley o Michelle Obama: "Ne potrebuje pomoči. Obožuje modo in ve, kaj ji pristaja. Niti enkrat se z mano ni posvetovala, kaj mislim, ali kako je videti. In to me veseli."

A. K.