Rak materničnega vratu je drugi najpogostejši rak in tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri ženskah. Foto:
Rak materničnega vratu je drugi najpogostejši rak in tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri ženskah. Foto:

Gre za cepivo Cervarix za preprečevanje raka materničnega vratu, ki je učinkovito pri spremembah, povezanih z dvema najpogostejšima onkogenima tipoma humanega papilomavirusa (HPV), 16 in 18.

Okužbe z virusom HPV so zelo pogoste. Vsaka spolno aktivna ženska tvega okužbo z virusom HPV, ki lahko povzroči raka materničnega vratu. Vsako leto se v svetu pojavi skoraj 500.000 novih primerov raka materničnega vratu. Je drugi najpogostejši rak in tretji najpogostejši vzrok smrti pri ženskah. Zaradi te bolezni vsako leto umre 270.000 žensk, pri ženskah v državah v razvoju pa je najpogostejši vzrok smrti rak.

V študiji je bilo vključenih 1.113 žensk
Cepivo proti raku materničnega vratu vsebuje inovativni adjuvant AS04, zaradi katerega lahko pri ženskah vzpostavi visoke in dolgotrajne ravni protiteles. Študija je pokazala, da so bila po 4,5 leta pri več kot 98 odstotkih žensk navzoča protitelesa proti tipoma 16 in 18 virusa HPV, kar kaže na dolgotrajen odziv na cepivo. Poleg tega so v študiji pokazali, da cepivo daje zanesljivo zaščito pred okužbo s tretjim in četrtim najpogostejšim onkogenim tipom virusa HPV, 45 in 31. Tudi ta zaščita traja vsaj 4,5 leta. Študija dokazuje, da je cepivo varno in da ga ljudje dobro prenašajo.

Primarna študija je vključevala 1.113 žensk, starih od 15 do 25 let, pri sledilni študiji pa opazujejo končne izsledke pri 776 ženskah iz iste skupine. Sledilna študija še traja. V klinični študiji 3. faze je bilo vključenih 666 žensk, starih od 15 do 55 let. Izsledki te študije kažejo, da se tudi ženske, starejše od 25 let, lahko s cepljenjem zaščitijo proti okužbi z virusoma HPV 16 in HPV 18.

Za cepivo je bila marca 2006 vložena prijava za registracijo v Evropi (EMEA), vlogo pri Uradu za hrano in zdravila (FDA) v ZDA pa načrtujejo za konec leta 2006. Trenutno potekajo klinična preskušanja tretje faze, v katerih sodeluje več kot 30.000 žensk po vsem svetu.