Do jeseni namerava vodstvo Fidesa obiskati vse večje zdravstvene zavode po državi in preveriti naklonjenost članstva različnim možnostim zaostrovanja. Foto: BoBo
Do jeseni namerava vodstvo Fidesa obiskati vse večje zdravstvene zavode po državi in preveriti naklonjenost članstva različnim možnostim zaostrovanja. Foto: BoBo
Fides napoveduje zaostritve
Zdravniki jeseni morda znova v stavko

Po majski enodnevni opozorilni stavki zdravnikov in zobozdravnikov namreč od ministrstva za zdravje in vlade ni bilo nobenega odziva, je pojasnil predsednik zdravniškega sindikata Fides, Konrad Kuštrin. Po njegovih besedah bodo v Fidesu sicer obžalovali morebitno zaostrovanje, a pri takem načinu komuniciranja ni druge rešitve. "Jesen bo vroča, če ne bo odziva," je Kuštrin poudaril na novinarski konferenci.

Do jeseni nameravajo obiskati vse večje zdravstvene zavode po državi in preveriti naklonjenost članstva različnim možnostim zaostrovanja. Kot je dejal, preigravajo možnost izstopa iz javnega sektorja z ustanovitvijo skupinskih zasebnih praks. Druga možnost je, da bi člani Fidesa na isti dan podali odstopne izjave od pogodb o zaposlitvi. "Leta 1996 smo že stavkali tri tedne do izpolnitve zahtev," je opomnil Kuštrin.

Resolucija: Seznam lepih želja
Kuštrin je bil oster tudi do predloga resolucije o prihodnosti slovenskega zdravstva za prihodnjih 10 let, ki jo je ministrstvo za zdravje predstavilo v soboto. Resolucijo je označil za seznam lepih želja. Izpostavil je, da ne ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne predsednik vlade Miro Cerar na predstavitev na Brdo pri Kranju nista povabila zdravniških organizacij. "Ministrica in premier se ne zavedata, da brez zdravnikov ne bo rezultatov," je dejal.

Kritičen je bil tudi do vsebine resolucije: "Razen tega papirja, skupka želja, od ministrstva nimamo nobenih konkretnih rešitev." Spomnil je, da so zdravniške organizacije ministrstvu za zdravje že pred časom posredovale svoje predloge konkretnih rešitev za zdravstveni sistem, a je ministrica njihov dokument očitno pospravila v predal.

Ministrstvo za zdravje pa odločno zavrača Kuštrinove trditve, "da ne ministrica Milojka Kolar Celarc ne predsednik vlade Miro Cerar na predstavitev na Brdo pri Kranju nista povabila zdravniških organizacij". Ministrstvo za zdravje je namreč na predstavitev predloga Resolucije nacionalnega plana zdravstvenega varstva 2015 - 2025 povabilo tako Slovensko zdravniško društvo kot Zdravniško zbornico Slovenije, navajajo. Poleg tega je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavnikom zdravniške zbornice vsebino v okviru rednih srečanj z zdravniško zbornico predstavila že 10. junija in jih še osebno povabila na Brdo. Predstavitve na Brdu pa se je udeležil predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš, so v odzivu zapisali na ministrstvu zapisali.

Fides napoveduje zaostritve
Zdravniki jeseni morda znova v stavko