Pozimi so prehladi pogosti. Foto:
Pozimi so prehladi pogosti. Foto:
Agrumi vsebujejo veliko vitamina C, ki je za odpornost zelo pomemben. Foto: EPA

Pri hujših prehladih zaznamo povišano telesno temperaturo, lahko tudi vročico. Spremljajoči znaki prehlada so utrjenost, zaspanost, bolečine v udih in brezvoljnost.

Počivanje in veliko tekočine
Pri zdravljenju nahoda lahko pomaga potenje, vroči napitki, topli obkladki, počivanje v postelji in veliko tekočine. Če smo za prehladom ali virusno infekcijo že zboleli, je najbolje, da le podpiramo obrambne in zdravilne moči svojega telesa. Pomembna je hrana, bogata z vitamini in minerali, torej sveže sezonsko sadje in zelenjava, surova hrana, solate, naravni riž in krompir z lupino, pridelan na naravni način.

Najboljša zaščita je C vitamin
Preventivno pa delujejo s karotinom bogata živila, npr. korenje, paradižnik, druge rumene in rdeče vrtnine ali sadje, temnozelena listnata zelenjava in solata (špinača, brokoli, blitva, ohrovt, zelje, motovilec), saj krepijo odpornost sluznic. Najboljša zaščita proti virusnim okužbam pa je vitamin C iz svežega sadja.

Ko smo že prehlajeni, je za savno prepozno. Obisk savne bi bil nepotreben napor, ki pa se ga moramo izogibati.