Oboleli za putiko naj bi se izogibali mesa in drobovine, namesto tega pa naj uživajo čim več rib. Foto: MMC RTV SLO
Oboleli za putiko naj bi se izogibali mesa in drobovine, namesto tega pa naj uživajo čim več rib. Foto: MMC RTV SLO

Poleg sladkorne bolezni in motnje v presnovi maščob je putika tretja, a manj znana presnovna bolezen, pri kateri gre za motnjo v presnovi beljakovin.

Največ možnosti, da zbolijo za putiko, imajo ljudje s preveliko telesno težo, tisti, ki nimajo mere pri uživanju alkohola, in ljudje z obolenji ledvic. A zanimivo, medtem ko za putiko zboli zelo malo žensk, pa je pri moških slika popolnima drugačna: v povprečju zboli okrog 10 odstotkov moških srednjih let. Sicer je za putiko značilno zelo boleče vnetje sklepov, najpogosteje na gležnju ali kolenu.

Strokovnjaki opozarjajo, da se putiki najlažje izognemo s pravilno prehrano, tj. da se izogibamo drobovini in izdelkom iz drobovine. Poleg tega pa je priporočljivo omejiti uživanje mesa in alkohola.