"Ne moremo sprejeti nečesa, kar vemo, da bo pokopalo zdravstvo. Med kompromisnimi predlogi je to, da se del obveznosti prenaša v leto 2014, kar bi že januarja zmanjšalo obremenitve bolnišnic," pravi minister. Foto: MMC RTV SLO

Zdravstvo bo moralo še bolj zatisniti pas, saj Zavodu za zdravstveno zavarovanje že letos manjka vsaj 93 milijonov evrov. "Plus še kakšnih 100 milijonov za krajšanje čakalnih dob," pojasnjuje direktor ZZZS-ja Samo Fakin. Zato so na skupščini zavoda razpravljali o potrebnih ukrepih in varčevanju, a se z njim ne strinja minister za zdravje Tomaž Gantar.

Vse več bolnikov v tujino?
V Odmevih sta Gantar in Fakin soočila mnenja. Gantar ZZZS-ju očita, da skrbi le za to, da bi sam posloval pozitivno, pa četudi uničijo kakšno bolnišnico. "Letos smo že nižali cene zdravstvenih storitev, likvidnost bolnišnic se zato že slabša, nadaljevanje v tej smeri bo vse še zaostrilo," je povedal. Ker se bo z uredbo Evropske unije prehajanje bolnikov na zdravljenja v tujino, ki jih bodo morale kriti zavarovalnice, bistveno olajšalo, se minister boji, da bo tja odtekalo vse več denarja. "Ne bi želel, da imamo stabilno zavarovalnico, ki bo državljanom plačevala zdravljenje čez mejo."

Gantar in Šušteršič se ne strinjata
"Zahteva, da poslujemo brez rdečih številk, je prišla z vlade," pa odgovarja Fakin in poudarja, da so ukrepi zato nujni, saj dolga ne morejo prenašati na prihodnje leto, prav tako se jim ni uspelo zadolžiti. Minister Gantar je priznal, da se s to zahtevo finančnega ministra Janeza Šuštaršiča tudi sam ne strinja in da bo na vladi znova odprl razpravo. "Tudi ob rezervah, ki jih tudi sam vidim v zdravstvu, ne moremo pričakovati, da bo ta velika luknja v nekaj mesecih rešena," je prepričan.

Cene zdravil so se letos po njegovih besedah že zniževale, "dejstvo pa je, da bolnišnice plačujejo za opremo in zdravila preveč". To je težava direktorjev, ki morajo doseči nižje cene na razpisih, je prepričan. Se pa pripravljajo ukrepi na sistemski ravni, saj bodo takoj po novem letu predlagali zakon o zdravstveni dejavnosti. "Vedno je večji problem politika kot sama stroka. Zdaj moramo uspeti z argumenti," je dodal minister.

Omejeno financiranje javnega zdravstva?
Omejeno financiranje javnega zdravstva?