Otroci so še bolj občutljivi na vročino kot odrasli in se prej pregrejejo. Foto: EPA
Otroci so še bolj občutljivi na vročino kot odrasli in se prej pregrejejo. Foto: EPA

Otroci so bitja, ki niso odgovorna sama zase. Staršem se zato se sme nikoli zgoditi, da pozabijo na otroka.

Pediatrinja Ajda Cimperman
Parkirišče
Primeri smrti otrok, ki jih starši pustijo v avtomobilu niso redki. Foto: EPA

Starši se ne morejo sončiti na plaži in piti pivo, otroci pa se kopati. Otrok se namreč lahko utopi v deset centimetrov visoki vodi.

Ajda Cimperman
Otrok
Kot so nam pojasnili na Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, ob ugotovitvi, da starši svoje otroke ogrožajo, morajo storiti vse, kar je potrebno, da otroka zaščitijo. Foto: EPA
Policija
Število kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, ki jih obravnava policija, iz leta v leto narašča. Leta 2006 so tako možje v modrem zanj podali 276 kazenskih ovadb, v letu 2007 257, v letu 2008 336, le v šestih mesecih tekočega leta 356. Foto: RTV SLO

Pred dnevi je v medijih močno odmevala novica o dojenčici, ki sta jo starša pustila v na soncu parkiranem avtomobilu. Na policiji so za MMC dejali, da je podobnih primerov veliko.

Natančnih podatkov oz. statistik za število obravnav prav takšnih dejanj sicer nimajo, tovrstno ravnanje pa sicer sodi med kazniva dejanja zanemarjanja otroka in surovega ravnanja. Število teh, ki pridejo v obravnavo na policijo, iz leta v leto narašča. Leta 2006 so tako možje v modrem zanj podali 276 kazenskih ovadb, v letu 2007 257, v letu 2008 336, le v šestih mesecih tekočega leta 356.

Policija ovadbe v takšnih primerih podaja na pristojno državno tožilstvo, obvesti pa lahko tudi pristojni center za socialno delo, ki prevzame skrb za otroka. "Tako policija ravna v običajnih primerih, glede na posledico dejanja pa lahko povzročitelja takega dejanja ovadi za drugo kaznivo dejanje," so na Generalni policijski upravi še povedali za našo spletno stran.

"Otroka se nikoli ne pušča samega"
Pediatrinja Ajda Cimperman pa je za MMC opozorila, da se otroka nikoli ne sme puščati samega, kaj šele zaprtega v avtomobilu. Pojasnila je, da je to zelo nevarno, najprej že zato, ker otrok, če je dovolj star, lahko zleze iz vozila, lahko ga kdo ukrade ali pa se zgodi nesreča. Še precej huje pa je, če je poleg tega še vroče.

Prvi vzrok je ta, da otroci nimajo sposobnosti termoregulacije, kar pomeni, da se lahko prej podhladijo ali pa prej pregrejejo, za kar pa niso potrebne posebno nizke ali visoke temperature.


Otroci potrebujejo več tekočine
Poleg tega imajo otroci več tekočine v telesu, zato je tudi potrebujejo več. Po besedah Cimpermanove potrebujejo 100 mililitrov tekočine na kilogram telesne teže na dan. Prav zato prihaja pri otrocih prej do izsušitve kot pri drugih. Da do izsušitve pride, tako trdi Cimpermanova, pa ni potrebno, da je posebno vroče, izsušitev lahko nastopi, če je 25 stopinj. Ne smemo namreč pozabiti, da se avtomobil hitro segreje. Zaradi teh vzrokov moramo otroku v toplih dneh še posebno zagotoviti senco in dovolj tekočine, pojasnjuje pediatrinja.

Otroci naj bodo ves čas na očeh
Poleg razlage zdravstvenih vidikov tega, da otrok ostane zaprt v avtomobilu, nam je Cimpermanova v pogovoru večkrat ponovila, da se otroka nikoli ne sme puščati samega, tudi ko smo doma ne, saj mora vedno biti nekdo, ki ga opazuje. Naj bo tako tudi na počitnicah. Starši naj se zmenijo, kdo bo imel počitnice, kdo pa bo pazil na otroka, svetuje Cimpermanova. "Starši se ne morejo sončiti na plaži in piti pivo, otroci pa se kopati. Otrok se namreč lahko utopi v deset centimetrov visoki vodi," je še dodala.

Otroka pustila v avtomobilu in šla nakupovat
A kljub opozorilom, se precej pogosto dogaja, da ostajajo otroci sami zaprti v avtomobilih, dostikrat na vročini. Včeraj smo poročali o tem, kako sta starša iz okolice Tolmina na parkirišču trgovine v Novi Gorici v razgretem avtomobilu pustila niti mesec dni starega dojenčka. Zaradi hitrega posredovanja obiskovalcev trgovine in zaposlenih otrok na srečo ni utrpel poškodb, je pa vseeno ostal na opazovanju v šempetrski bolnišnici.

Policija je o dogodku obvestila preiskovalnega sodnika in tožilstvo, nadaljujejo pa tudi zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja otroka in surovega ravnanja.

Podobno je bilo tudi pred slabima dvema mesecema v Slavonskem Brodu na Hrvaškem, ko sta starša pustila 22-mesečno deklico pred nakupovalnim središčem. Eden od zaposlenih je jokajočega otroka opazil in razbil šipo, starše pa so medtem klicali tudi po zvočnikih, a se nista odzvala in se vrnila šele, ko sta končala nakupe. Deklica jo je odnesla brez posledic.

Podobni primeri precej pogosti
Manj sreče pa so imeli dva ameriška in en belgijski otrok. Vsi trije so imeli manj kot leto dni, ti trije podobni nesrečni dogodki so se zgodili v zadnjem mesecu in pol. V vseh treh primerih so očetje svoje otroke na poti v službo pozabili odpeljati v dnevno varstvo in so jih pustili v avtomobilu. Vsi trije dojenčki so umrli.

Točnih podatkov ni
Podatka, koliko je primerov, ko so starši v Sloveniji pustili svoje otroke v avtomobilih toliko časa, da je bila potreba intervencija, ni. Na Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije so nam pojasnili le, da je njihova naloga ugotoviti, ali starši svoje otroke ogrožajo in ali jih niso sposobni zaščiti. Kot so nam pojasnili, morajo ob ugotovitvi, da starši svoje otroke ogrožajo, storiti vse, kar je potrebno, da otroka zaščitijo. "Vsi primeri se ne končajo z odvzemom otrok, saj je mogoče, da se staršem pomaga pri izvajanju njihove roditeljske pravice na način, ki za otroka ni ogrožujoč," so nam še povedali.

Otroci so bitja, ki niso odgovorna sama zase. Staršem se zato se sme nikoli zgoditi, da pozabijo na otroka.

Pediatrinja Ajda Cimperman

Starši se ne morejo sončiti na plaži in piti pivo, otroci pa se kopati. Otrok se namreč lahko utopi v deset centimetrov visoki vodi.

Ajda Cimperman