Gripa je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo virusi, njeni simptomi pa so znani že skoraj vsem: povečana telesna temperatura, kašljanje, mrzlica, glavobol, bolečina v zobeh, velika utrujenost in pomanjkanje apetita.
Zdravniki priporočajo počitek, večje količine popite tekočine, jemanje antipiretikov (zdravil, ki zmanjšajo povečano telesno temperaturo in pomagajo pri blaženju bolečin). Ker gre za virusno infekcijo, virusi, ki bi bili občutljivi na antibiotike, pa ne obstajajo, vam ni treba takoj poseči po tej vrsti zdravil. Antibiotiki se priporočajo, ko sumite, da bi lahko oslabljen organizem napadle bakterije in bi tako prišlo do t. i. sekundarne infekcije, ki jo pogojujejo bakterije. Najpogostejše bolezni, ki se pojavljajo kot komplikacije med zdravljenjem gripe, so tiste, ki prizadanejo dihalno pot: sinusitis, bronhitis ali celo vnetje pljuč.
Da bi se izognili dehidraciji, ki jo povzročata povečana temperatura in izguba telesne tekočine prek kože, mora človek, ki je zbolel za gripo, popiti več kot 2,5 litra tekočine na dan. S tem svojemu organizmu omogoči, da lažje prenese bolezen, ublaži simptome in si hitreje opomore. Najbolje je piti čaje, rastlinske napitke in sadne sokove, ki jih je potrebno mešati z vodo. Nikakor pa ne smemo prezreti bogate energetske snovi - meda. Še posebej se priporoča med kadulje, lipe ali materine dušice.
Med tekočo hrano so v prvi vrsti juhe. Za "pravo" zdravilo proti gripi velja piščančja juha. Znanstveniki se strinjajo, da je krožnik tega toplega napitka koristen za vsakega bolnika, o tem, ali je ravno piščančja juha najboljša, pa ni soglasja. Med juhami, ki jih najbolj priporočajo, sta še ribja juha in juha iz rdeče čebule.
Na splošno bi morali biti vsi obroki hranljivi, vendar lahko prebavljivi, bogati s kompleksnimi sladkorji in z ogljikovimi hidrati. Med prebolevanjem gripe naj bi prehrana tako vsebovala veliko testenin, riža, krompirja in veliko polnozrnatega kruha. Korenje, špinača, blitva, brokoli vsebujejo veliko beta-karotena, ki se v organizmu pretvori v vitamin A, ki krepi imunski sistem in pozitivno vpliva na okrevanje in regeneracijo sluznice zgornjega dela dihalne poti. Pomaranče, kivi, radič, peteršilj in paprika pa vsebujejo veliko vitamina C, antioksidanta in faktorja, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Tudi česen je koristen. Že dolgo se ga uporablja pri zdravljenju katarja, sumljivih bolečinah grla, uporablja se za zniževanje temperature in pomaga organizmu v boju s črevesnimi in z dihalnimi infekcijami.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje