Rak materničnega vratu je eden najpogostejših rakov pri ženskah. Foto: EPA
Rak materničnega vratu je eden najpogostejših rakov pri ženskah. Foto: EPA
Dr. Alenka Kraigher
Alenka Kraigher pravi, da cepivo v drugih državah stane okrog 100 evrov za odmerek cepiva. Foto: Inštitut za varovanje zdravja

V Sloveniji lahko novo, izredno učinkovito zdravilo za preprečevanje virusnih okužb, ki povzročajo raka in podobne spremembe celic na materničnem vratu, pričakujemo novembra.

Za zdaj na svetovnem trgu obstajata dve zdravili, cervarix, ki ga izdeluje farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline, in silgard, ki ga proizvaja Meck. Zadnjega lahko tudi pričakujemo tudi pri nas. Cepivo, ki ga je odobrila tudi Evropska komisija, bo na začetku samoplačniško.

Predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Inštitutu za varovanje zdravja prim. dr. Alenka Kraigher je za MMC povedala, da je cena zdravila v tistih državah EU-ja, kjer je to zdravilo že na voljo, približno 100 evrov za en odmerek cepiva.

Vsako leto zboli več kot 200 žensk
Dekleta med 9. in 26. letom, ki jim je zdravilo namenjeno, pa se morajo cepiti vsaj trikrat. Drugič se morajo dekleta cepiti 30 dni po prvem cepljenju, tretjič pa še po šestih mesecih. Cepljenje bo mogoče v ambulantah Zavoda za zdravstveno varstvo po Sloveniji.

Raka na materničnem vratu v več kot 90 odstotkih povzročajo humani papiloma virusi (HPV), ki se prenašajo edino s spolnimi odnosi, vsako leto pa za to boleznijo pri nas zboli več kot 200 žensk.