Nivo resveratrola v vinu je premajhen, da bi lahko vplival na podaljšanje življenske dobe ljudi. Foto: Reuters
Nivo resveratrola v vinu je premajhen, da bi lahko vplival na podaljšanje življenske dobe ljudi. Foto: Reuters

Poizkusi, ki so jih izvedli na miših, so pokazali, da resveratrol, sestavina črnega vina, lahko podvoji njihovo fizično vzdržljivost.
Resveratrol hkrati pozitivno vpliva na možnost zdravljenja neurodegenerativnih bolezni, kot sta Parkinsonova ali Huntingtonova bolezen in zmanjšuje nevarnost za nastanek sladkorne bolezne.



V raziskavi so prav tako dokazali genetsko povezavo glede porabe energije pri ljudeh, kar napeljuje na to, da bi koristi od resveratrola lahko imeli tudi profesionalni športniki in rekreativci.

Vendar pa znanstveniki opozarjajo, da nivo resveratrola v vinu ne more doseči terapevtske vrednosti potrebne ljudem in da bi bilo za doseganje učinkov, ugotovljenih v raziskavi, potrebno popiti na stotine kozarcev vina dnevno.