Hematološki oddelek bodo uredili v nekdanji otroški kliniki. Foto: BoBo
Hematološki oddelek bodo uredili v nekdanji otroški kliniki. Foto: BoBo
Nov hematološki oddelek na UKC-ju

Za potrebe hematološkega oddelka bo UKC Ljubljana prenovil prostore nekdanjega oddelka otroške kirurgije. Kot je pojasnil vodja UKC-ja Simon Vrhunec, je svet zavoda zato odobril najetje dolgoročnega posojila 11,2 milijona evrov za 10 let in začetkom odplačevanja v letu 2013. Posojilo bo UKC Ljubljana odplačeval iz sredstev amortizacije in tekočih sredstev poslovanja zavoda.

"Ko se je izkazalo, da pri tej nujni obnovi ne moremo računati na del proračunskih sredstev, smo se odločili, da finančno breme v celoti prevzamemo nase," je poudaril Vrhunec. Ob tem je dopustil možnost, da bi državni proračun pozneje vendarle prevzel vsaj del poplačila posojila.

Končno čistejši zrak in več prostora
Predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Peter Černelč je opozoril, da so prostori oddelka že vrsto let v slabem stanju, spopadajo pa se tudi s prostorsko stisko. Z novimi prostori bo oddelek končno dobil ustrezne prezračevalne in filtracijske sisteme, ki bodo zajezili prenos okužb, kar je za hematološke bolnike še posebej pomembno.

Po Černelčevih besedah bodo novi prostori ponudili 36 postelj za najtežje bolnike ter ustrezne pogoje za presaditev krvotvornih matičnih celic in zdravljenje najtežjih oblik krvnih rakavih bolezni: "Zaradi ustreznih prostorov bo potreba po uporabi protimikrobnih zdravil manjša, zdravljenje pa cenejše."

Nov hematološki oddelek na UKC-ju