Robotska kirurgija. Foto: UKC Ljubljana
Robotska kirurgija. Foto: UKC Ljubljana

Kirurgi v ljubljanskem UKC-ju so opravili že več kot 1500 robotskih operacij, od tega tisoč na področju urologije in 530 na abdominalni kirurgiji na vseh sistemih v trebušni votlini, od marca letos pa tudi na ginekologiji, je naštel vodja robotskega programa Simon Hawlina.

"To pove, da operacije res dobro izvajamo in da se naši bolniki nimajo česa bati. V bistvu dobijo enako dobro oskrbo v UKC-ju Ljubljana kot kje v zelo znani bolnišnici v ZDA."

Sorodna novica Robotika v kirurgiji: hitrejše okrevanje za bolnika, lažje delo za kirurga

Cena robotskega sistema je dva milijona evrov, dražji so tudi posegi. "Prihranki pa so, ker je bolnik manj časa na intenzivni negi, hospitalizacija je krajša. In če bolnik prej pride na delovno mesto, so tu tudi prihranki za delodajalca – ali pride tri mesece po operaciji ali pa po mesecu ali dveh po robotu," je naštel Hawlina.

Letos načrtujejo približno 400 operacij. Robot je zaseden od jutra do večera. Delež robotskih posegov pri raku prostate je 95 odstotkov, na ledvicah polovica, ostalo je laparoskopsko in odprto. Na voljo sta le dve operacijski dvorani, potrebe prebivalstva pa naraščajo. "Prebivalstvo se stara. Absolutno bi glede na dotok bolnikov potrebovali vsaj še dve operacijski, da bi lahko začeli skrajševati čakalne vrste," je ocenil Hawlina.

Rezerv tako ni več. Želijo si novega, dodatnega robota. Prvega, Da Vinci XI, je kupila država. Kako do drugega, še ne vedo. V prihodnjih letih prihaja Da Vinci 5, ki ga bo vodila že umetna inteligenca, ki pa človeka, pravi Hawlina, še dolgo ne bo nadomestila.