Hrana, ki vsebuje vitamin E - to so predvsem rastlinska olja, arašidi in jajca, je bistvena pri razvoju zarodka, so ugotovili raziskovalci z medicinske in stomatološke univerze v New Jerseyju.
To posledično pomeni tudi, da tisto, kar je znano kot zdrava prehrana, ni nujno najboljše za razvoj zarodka. Hrana z vitaminom E je namreč pogosto bogata z maščobami. Skupina strokovnjakov pod vodstvom doktorice Therese Scholl je opazovala 1.231 nosečnic in pri njih izmerila raven vitamina E na začetku in nato še v 28. tednu nosečnosti.
Ugotovili so, da je bila povprečna teža otrok mater z višjo ravnijo ene izmed oblik vitamina E, alfa-tokoferola, za 20 odstotkov višja kot tistih otrok, katerih matere so imele v krvi manj alfa-tokoferola.
To obliko vitamina E je mogoče najti tudi v posebnih vitaminskih pripravkih za nosečnice. Strokovnjakom pa še ni uspelo ugotoviti, ali je za razvoj otroka dovolj, da mati jemlje le vitaminske tablete.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje