Nabiramo predvsem cvetočo rastlino, in sicer še ne olesenele poganjke rastline. Posušimo jih v senci in shranimo v nepredušni zaprti posodi.
Iz ožepka pripravimo čaj. Dve prgišči zeli prelijemo z litrom hladne vode, prekuhamo in pustimo mirovati 15 minut. Nato čaj precedimo in popijemo mlačnega. Odmerek: do tri skodelice na dan. Ta čaj pomaga predvsem pri zasluzenih dihalnih poteh ter želodčnih in črevesnih težavah, pospešuje pa tudi tek in uspešno zavira čezmerno potenje.
Po ljudskem zdravilstvu se uporablja kaša iz zmečkanih listov kot obkladek pri revmatičnih obolenjih. Čaj se uporablja tudi kot sredstvo za grgranje pri vnetjih v ustni votlini in požiralniku ter za izpiranje vnetih oči.
C. R.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje