Svetovna zdravstvena organizacija je pred tednom dni razglasila pandemijo. Foto: EPA
Svetovna zdravstvena organizacija je pred tednom dni razglasila pandemijo. Foto: EPA
Okuženi še dve Avstrijki

25-letna Avstrijka ima sicer milejšo obliko bolezni in naj bi se že počutila bolje. Z virusom nove gripe naj bi se okužila v Londonu, od koder se je potem z letalom vrnila v Celovec. Potnike na njenem poletu, med njimi je tudi nekaj Slovencev, so že obvestili o bolezni, prejeli pa so tudi navodila, kako ravnati, poroča Radio Slovenija.

V Avstriji imajo do zdaj sedem primerov nove gripe, pri čemer so se moški in ženske okužili skoraj izključno med potovanjem po ZDA. Vsi okuženi so sicer po nekaj dneh zapustili bolnišnico.

Medtem o novem pojavu bolezni poročajo s Karibov. Na neki španski ladji na križarjenju v Karibskem morju so za novo gripo zboleli trije od približno 400 članov posadke, še pri 11 obstaja sum bolezni. Omenjene člane posadke so že dali v karanteno, med skoraj 760 potniki na ladji pa naj ne bi bilo okuženih.

Do zdaj je nova gripa, sprva imenovana prašičja, terjala 145 žrtev, največ v Mehiki, zbolelo pa je okoli 30.000 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je pretekli teden razglasila pandemijo nove gripe, kar pomeni, da se je bolezen razširila po vsem svetu. V začetku tedna je bolezen zahtevala tudi prvo žrtev v Evropi: umrla je 38-letna Britanka.

K. T.

Okuženi še dve Avstrijki