"To je bil prvi pogovor in prišli smo do nekaterih skupnih stališč," so povedali predstavniki sindikatov. Z ministrom se bodo znova srečali v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Dorjan Marušič
"Če bomo potem opozorjeni na konkretne kršitve, bomo preko sveta zavoda ali neposredno preko direktorjev zagotovili, da bo spoštovana zakonodaja. Morda so v nekaterih okoljih res zaobšli redke primere, ko bi morali dobiti soglasje zdravnika," priznava minister Marušič. Foto: MMC RTV SLO/A. S.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je s sestankom zadovoljen, saj so se strinjali, da ministrstvo ni storilo napake, ki bi pripeljale do stavke. "Dejstvo je, da so težave v določenih lokalnih okoljih, in zato se bomo v ponedeljek spet sestali ter izpostavili te lokalne težave, kjer je možno, da je prišlo do kršitev kolektivnih pogodb."

Hude težave v Brežicah in Mariboru
Tudi predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je poudaril, da so v mnogo zdravstvenih zavodih nov pravilnik in dežurstva uredili tako, da so vsi zadovoljni, a obstajajo lokalne hude težave, kot, na primer, v Brežicah in Mariboru. Zato so tudi napovedali stavko, ki je deloma solidarnostna, na težave pa so želeli opozoriti prej, da se ne bi ponovil septembrski scenarij.

"Stavka, kot je napovedana, je enourna in bo potekala v okviru pravice do enourne priprave na delo," pojasnjuje. So se pa zdaj pokazale tudi težave slabega vodenja in hudega kadrovskega pomanjkanja v nekaterih zavodih, opozarja Kuštrin. Tako po njegovih besedah ne gre le za dežurstva, ampak tudi za nekatera strokovna vprašanja.

Kažejo se težave pri vodenju zavodov
"Dežurstvo je bilo verjetno zadnja stvar in najmanjši problem, ki ga je v zdravstvo treba rešiti. In tukaj se z ministrom strinjava. Pred reformami, ki čakajo državo in zdravstvo, se tako zapletamo pri problemu, ki je sicer na lokalni ravni zelo boleč in postavlja pod vprašaj funkcioniranja v nekaterih zdravstvenih zavodih," je še povedal.

Tudi minister Marušič priznava, da se na vodstvo zavodov prelaga več pristojnosti, saj ne more samo en človek, samo minister, urejati celotnega sistema. "Tega nikjer ne poznajo. Potrebujemo odziven in prožen poslovni in strokovni menedžment, razporejanje kadrov." Ta korak se mu zdi zato potreben, hkrati pa obljublja, da bodo posredovali, če so posamezna vodstva presegla svoje kompetence.

Vzrok je plačna zakonodaja
Nekateri zdravniki so tako znova začeli umikati soglasja za nadurno delo, saj so jih brez soglasja prerazporedili na manj plačana dežurna mesta. Merjenje dela med dežurstvom in primerjanje tega dela z rednim delom se sindikatu zdita nesprejemljiva, saj opozarjajo, da ni niti parametrov za merjenje rednega dela. Pa tudi vsaka nujna poteza v dežurstvu je veliko bolj obremenjujoča za dežurnega zdravnika, "saj je običajno v dežurstvu sam ali pa so ekipe bistveno zmanjšanje, zaradi urgence pa se je treba hitro odločati", poudarja Kuštrin.

Vzrok vseh teh težav pa prvi mož Fidesa vidi predvsem v spremembah plačne zakonodaje, ki jo je ministrstvo za javno upravo po njegovih besedah izpeljalo brez socialnega dialoga. "Pravilnik je posledica zakona, tako da se bomo lotevali težav na državni in tudi na lokalni ravni," je napovedal naslednje korake.