Raketoplan Discovery se je z Mednarodno vesoljsko postajo združil šest minut prej, kot je bilo predvideno. Foto: EPA
Raketoplan Discovery se je z Mednarodno vesoljsko postajo združil šest minut prej, kot je bilo predvideno. Foto: EPA

Discovery je na Mednarodni vesoljski postaji pristal ob 22.19 po srednjeevropskem času, kar je šest minut prej, kot je bilo predvideno. Tokrat je raketoplan na MVP pripeljal še četrti in zadnji sklop sončnih celic, kar bo postaji omogočilo, da bo ustvarila dovolj električne energije za izvajanje znanstvenih poskusov v evropskem in japonskem laboratoriju Columbus in Kibo.

Poleg sončnih celic, ki so vredne kar 300 milijonov dolarjev, je Discovery na MVP dostavil tudi opremo za sistem za recikliranje urina v pitno vodo. Tega so na postajo dostavili že novembra, a se je kmalu zatem pokvaril.

Sedem ljudi v vesolju 13 dni
Discovery je na Mednarodno vesoljsko postajo peljal sedem članov posadke, iz Cape Canaverala na Floridi pa je poletel v nedeljo zvečer. Tokratna misija bi morala trajati 14 dni, a so jo zaradi vseh zapletov skrajšali za en dan, tako da bodo astronavti v vesolju preživeli 13 dni.

Na 125. misijo raketoplana in prvo letošnjo je bilo treba čakati več kot mesec, saj bi moral Discovery po prvotnih načrtih poleteti že 12. februarja. Najprej so se pojavile težave z ventili na rezervoarju za gorivo, zaradi česar so morali izstrelitev prestaviti kar štirikrat, nato pa so izstrelitev prestavili še prejšnji teden, ko je iz rezervoarja uhajal vodik.

B. T.