Morski koprc raste na pretežno slanih tleh. Foto: Reuters
Morski koprc raste na pretežno slanih tleh. Foto: Reuters

Le en odstotek vode na Zemlji je sladke, pri čemer številna kmetijska območja po svetu dajejo vse manj pridelka, saj se raven soli v vodnih zalogah povečuje. Ta proces je nepovraten, pojasnjujejo znanstveniki, zato se moramo sprijazniti s tem, da svet postaja vse bolj slan. V prihodnosti bi se bilo koristno naučiti, kako v kmetijstvu uporabljati tudi bolj slana območja.

Zato bomo naverjetneje morali "udomačiti" in križati nekatere divje rastline, ki rastejo na območjih, kakršna so ustja rek, kjer se že mešata slana in sladka voda. Rastline kot morski koprc in morsko zelje so bile vir prehrane že tisočletja, šele pred kratkim pa se je pojavila ideja, da bi lahko nadomestile bolj "tradicionalne" pridelke. Na Nizozemskem morsko zelje že gojijo za trg, po trditvah profesorja Jelteja Rozeme z amsterdamske univerze pa so ljudje z novo vrsto zelenjave kar zadovoljni.

E. S.