Sunita Williams in Butch Wilmore sta na ISS s plovilom Starliner podjetja Boeing poletela 5. junija. Foto: Reuters
Sunita Williams in Butch Wilmore sta na ISS s plovilom Starliner podjetja Boeing poletela 5. junija. Foto: Reuters

Astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams in astronavt Butch Wilmore sta na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) s plovilom Starliner podjetja Boeing poletela 5. junija in bi se morala po načrtih vrniti na Zemljo že po osmih dneh. Vendar pa je Nasa zaradi tehničnih težav ob prvem vesoljskem poletu Starlinerja njuno vrnitev odložila.

Zdaj sta na ISS-ju že skoraj 70 dni.

Nasa je sporočila, da še vedno upa, da se bodo astronavti vrnili na Zemljo na krovu Starlinerja, vendar je, kot poroča Guradian, priznala, da bi se plovilo lahko vrnilo brez posadke, astronavta pa bi morala ostati v vesolju do februarja prihodnje leto, ko bi se vrnili domov s kapsulo SpaceX Dragon.

Če se bosta Wilmore in Williams vrnila s plovilom SpaceX, bo to največji neuspeh Boeingovega vesoljskega programa doslej, poročajo ameriški mediji.

Predstavniki Nase so povedali, da še vedno analizirajo podatke o pogonskih raketah Starlinerja in odločitve še niso sprejeli. Boeing pa zatrjuje, da bo Starliner sposoben izpeljati vrnitev na Zemljo.

SpaceX, ki ima prostora za štiri osebe, vendar so na ISS-ju trenutno še štirje drugi astronavti. Nasa lahko tudi počaka na prihod misije podjetja SpaceX Crew-9, ki bo šla na ISS predvidoma konec septembra, vendar bi v vesolje namesto predvidenih štirih poletela le dva astronavta.

"Vem, da ta čas kar najbolje izkoriščata"

"Vse težje je. Prihajamo do točke, ko bi morali zadnji teden v avgustu sprejeti odločitev, če ne prej. Butch in Suni sta dobro zaposlena na vesoljski postaji. Lepo je biti tam, uživati v okolju, jesti odlično vesoljsko hrano in gledati skozi okno. Zato vem, da ta čas kar najbolje izkoriščata, vendar sem prepričan, da tako kot vsi drugi nestrpno pričakujeta odločitev,“ je v sredo na novinarski konferenci v Washingtonu povedal Ken Bowersox iz Nasinega direktorata za vesoljske misije.

Boeing in SpaceX, ki ga je ustanovil Elon Musk, ustanovitelj Tesle in lastnik družbenega omrežja X, sta leta 2014 dobila več milijard dolarjev vredni pogodbi, da bi ameriški vesoljski agenciji zagotavljala prevoze na ISS po koncu programa raketoplanov leta 2011. Nasa je vmes pošiljala astronavte na ISS z ruskimi raketami Sojuz, poroča AFP.

Družbi SpaceX je leta 2020 uspel prvi testni polet s posadko, od takrat pa je z njo šlo v vesolje že več deset astronavtov.