Moj splet nudi veliko možnosti, da sami (so)ustvarjate vsebine na MMC-jevem portalu. Foto: MMC RTV SLO
Moj splet nudi veliko možnosti, da sami (so)ustvarjate vsebine na MMC-jevem portalu. Foto: MMC RTV SLO
Umetniško ustvarjanje na blogih je pred dnevi dobilo tudi svojo 'tiskano' obliko. Foto: MMC RTV SLO

Podjetji iPROM in Valicon sta v juniju opravili raziskavo, ki kaže, da se je število uporabnikov medmrežja, ki pišejo svoj blog, v primerjavi z lanskim letom povišalo s sedem na devet odstotkov. Število komentatorjev se je povečalo z 28 na 38 odstotkov, kar 75 odstotkov uporabnikov medmrežja pa bloge bere.

Največ fotografij in videoposnetkov
Med vsebinami, ki jih uporabniki objavljajo na blogih, prednjačijo fotografije, sledijo jim tuji in lastni videoposnetki, katerih objava se je v primerjavi z lansko raziskavo povečala za več kot deset odstotkov.

V povprečju 100 bralcev, polovica znancev
Posamezen blog v povprečju na mesec obišče sto bralcev, približno polovico blogov berejo znanci avtorjev. Raziskava je še pokazala, da vse več blogarjev uporablja lastno ime, in ne več psevdonima. Po zadnji raziskavi pravo ime uporablja 34 odstotkov blogarjev.

Motivi za bloganje so različni, večinoma se pisci, kot so navedli v raziskavi, odločajo za vodenje spletnega dnevnika, pišejo zaradi zabave, zaradi želje po izražanju lastnega mnenja in ustvarjalnem izražanju.

Na MMC-ju piše skoraj tisoč avtorjev
Pisanje blogov vam seveda omogoča tudi MMC, kjer svoje zapise ustvarja skoraj tisoč avtorjev. V slabih dveh letih so skupaj ustvarili skoraj 10.000 zapisov, pod njimi pa se je znašlo več kot 62.000 komentarjev. Bloge, ki jih pišejo tudi medijsko znane osebnosti, lahko ustvarjate in berete na Mojem spletu. Zadnja med novostmi je rubrika blogar meseca. Julija svoje zapise predstavlja Danica Simšič, prihodnji mesec, ko bo vsa svetovna javnost spremljala olimpijske igre v Atenah, pa bo svoje misli delil Miro Cerar.

Izšla je prva Blogozija
MMC je lani razpisal literarni natečaj poezije in proze, ki ju bralci ustvarjajo na Mojem spletu, pred dnevi pa je luč sveta ugledala tudi prva Blogozija, kjer so predstavljeni nekateri najboljši avtorji.

Moj splet nudi še marsikaj
Moj splet vam med drugim nudi tudi sodelovanje na forumu, nalaganje slik in videoposnetkov, s Popotnikom lahko podrobno opišete svoja popotovanja, z Mojim svetom pa spremljate preostale uporabnike ...

S. J.