Andrew Auernheimer je odkril varnostno luknjo v korporaciji AT & T in pridobil več kot 120 tisoč naslovov elektronske pošte uporabnikov iPada. Foto: EPA
Andrew Auernheimer je odkril varnostno luknjo v korporaciji AT & T in pridobil več kot 120 tisoč naslovov elektronske pošte uporabnikov iPada. Foto: EPA

Hekerski aktivist Andrew Auernheimer, na spletu bolj znan pod vzdevkom Weev, je sicer zatrjeval, da je s tatvino naslovov elektronske pošte uporabnikov tabličnega računalnika iPad, želel zgolj opozoriti na varnostno luknjo pri ameriški telekomunikacijski korporaciji AT & T, vendar porote ni prepričal. Ta je odločila, da je kriv kršitve zvezne zakonodaje, sodišče pa mu je prisodilo 41 mesecev zaporne kazni.

Auernheimer je skupaj s kolegom Danielom Spitlerjem leta 2010 odkril varnostno pomanjkljivost na spletni strani korporacije AT & T prek katere sta pridobila naslove elektronske pošte več kot 120 tisoč uporabnikov iPadov. O svojem podvigu sta nato obvestila več novinarjev, s čimer sta želela javno opozoriti na varnostne pomanjkljivosti. Oba sta zatrjevala, da nista imela nikakršnega namena zlorabljati podatke.

Toda ameriški organi pregona so bili drugačnega mnenja, kar je sprožilo številne polemike okoli zakonodaje s področja računalniških prevar in zlorab. Več društev s področja računalniške varnosti je mnenja, da bi zakonodaja morala ločiti med hekerji, ki imajo namen storiti kaznivo dejanje in med hekerji, ki zgolj odkrivajo varnostne pomanjkljivosti in s tem omogočajo izboljševanje varnosti.

Spitler je sicer že junija lani priznal krivdo, porota pa je šele po dolgem sodnem procesu odločila, da je Aurenheimer kriv. Ta je že napovedal, da se bo na sodbo pritožil. V pritožbenem postopku mu bo pomagala skupina pravnih strokovnjakov s področja računalniškega kriminala, v bran pa mu je stopila tudi neprofitna organizacija Elecrotnic Frontier Foundation, ki se zavzema za uveljavo pravic in svoboščin na internetu in spletu.