Ciprska centralna banka zagotavlja, da je pripravljena na zgodovinski dan. Foto: EPA
Ciprska centralna banka zagotavlja, da je pripravljena na zgodovinski dan. Foto: EPA
Malteška lira se poslavlja. Foto: EPA

Prebivalci obeh držav, podjetja in banke naj bi bili na novo valuto pripravljeni, poudarjajo v Bruslju, sicer pa so se trgovci tako na Malti kot na Cipru zavezali k poštenemu postavljanju cen. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je ob tem poudaril, da evro zahteva disciplino, predvsem v boju proti povišanju cen.

Ciprski funt bo vreden 1,71 evra, malteška lira pa 2,33 evra. Zavojčki s kovanci evra so bili državljanom na voljo že od začetka decembra, banke pa so evrsko gotovino na Cipru dobile sredi oktobra, na Malti pa že septembra. Lani je inflacija na Cipru znašala 2,2, na Malti 2,6 odstotka.

Bruselj bo še posebej pozoren na Malto, kjer sta produktivnost dela in stopnja zaposlenosti precej pod povprečjem območja evra, brezposelnost pa še vedno visoka. Državo komisija opozarja tudi na večje napore pri fiskalni konsolidaciji.
Skoraj poravnani z dolarjem?
S širitvijo območja evra na dve novi državi bo s skupno valuto živelo že skoraj 320 milijonov Evropejcev.

Uvedba evra na omenjenih dveh otokih pomeni drugo širitev območja evra, potem ko se je ta prvič razširila s Slovenijo z začetkom letošnjega leta. Evro je bil kot knjižni denar v 11 državah uveden že leta 1999, kar je pomenilo zadnjo stopnjo pri gradnji evropske monetarne unije, Grčija se je denarni uniji pridružila dve leti pozneje. Kovanci in bankovci pa so se začeli v praksi uporabljati 1. januarja 2002. V prihodnjih letih naj bi evro postopoma, ko bodo za to izpolnile pogoje, uvedle vse nove države članice EU-ja, prva predvidoma leta 2009 Slovaška.