Razprava v Strasbourgu o prebežniški krizi znova ni prinesla kakšnega napredka, ponavljala so se zgolj že mnogokrat slišana opozorila ter medsebojni očitki. Foto: EPA
Razprava v Strasbourgu o prebežniški krizi znova ni prinesla kakšnega napredka, ponavljala so se zgolj že mnogokrat slišana opozorila ter medsebojni očitki. Foto: EPA
Tanja Fajon
Tanja Fajon je dejala, da v institucijah manjka odločnega političnega vodstva. Foto: BoBo
Milan Zver
Milan Zver je opozoril na previdnost pri sklepanju dogovorov s Turčijo, saj bi se moral EU zanesti predvsem nase. Foto: BoBo
Ivo Vajgl
EU mora podpreti pogovore o miru v Siriji, je dejal Ivo Vajgl. Foto: BoBo

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je bilo slišati številna opozorila zaradi nezadostnega in neusklajenega ukrepanja EU-ja. Evropska komisija (EK) bo prihodnji teden poročala o ukrepanju vseh članic, je napovedal komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Osredotočili se bodo na prednostne naloge na področju migracij tako v članicah z zunanjo mejo Unije kot tudi v vseh preostalih.

EU se spoprijema s krizo brez primere, je opozoril komisar in nadaljeval, da morajo države manj s prstom kazati druga na drugo in čakati, da bo nekdo drug ukrepal. Nujne so skupne evropske rešitve v skladu z evropskimi vrednotami ali pa se bo EU spremenil do neprepoznavnosti in se bomo vrnili v preteklost, je dodal.

Ponavljajoči se očitki in opozorila
A razprava v Strasbourgu o prebežniški krizi znova ni prinesla nikakršnega napredka, ponavljala so se zgolj že mnogokrat izrečena opozorila ter ponavljajoči se medsebojni očitki. Nizozemski zunanji minister Bert Koenders, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU-ja, je na primer znova opozoril na nezadosten napredek pri izvajanju načrta za premestitev prebežnikov iz Grčije in Italije v druge članice. Od obljubljenih 160.000 so jih namreč članice do zdaj premestile le 400.

Nesprejemljivo je, da nekatere članice ne želijo sprejeti prebežnikov, je bil odločen Koenders in nadaljeval, da bo nizozemsko predsedstvo prednostno poskušalo pospešiti premestitev prebežnikov znotraj Unije.

Pred zgodovinskim neuspehom?
Vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber, je kot perečo težavo izpostavil blokado med članicami pri izvajanju dogovorov. Velikopoteznih idej ne primanjkuje, a pri izvedbi se zatakne, zato smo pred "zgodovinskim neuspehom".

Po Evropi piha zli veter, medtem ko celina boleha za virusom strahu, pa je dejal vodja druge največje skupine, evropskih socialdemokratov (S&D), Gianni Pittella. Množični strah je tisto, kar uničuje in hromi EU, tudi strah politikov, da bodo izgubili volivce, je menil.

Ukrepi ne delujejo
Vodja zmernih evroskeptikov Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Syed Kamall je opozoril, da se je treba razpravi, ki polarizira, izogniti. Dublinski sistem azilnih pravil ne deluje, ker je en voditelj odprl vrata svoje države vsem. EU potrebuje pragmatizem, ne pa velikopotezne sheme, je dodal Syed.

Unija je na napačni poti, saj noben ukrep ne deluje, pa je izpostavil vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt in nadaljeval, da liberalci predlagajo krizni načrt v sedmih točkah, v katerih na primer pozivajo k takojšnji napotitvi dva tisoč predstavnikov sil za hitro odzivanje na grško-turško mejo ter izboljšanju razmer v begunskih taboriščih v Turčiji, Libanonu in Jordaniji.

Fajonova: Manjka politično vodstvo
Slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D/SD) je opozorila, da je skrajni čas, da začnejo delovati ukrepi, za katere se je dogovoril EU, kot so žariščne točke, premeščanje in vračanje ljudi ter akcijski načrt s Turčijo. Fajonova se ne strinja s tistimi, ki menijo, da EU ne more obvladati prebežniške krize. "Ampak nekdo v institucijah mora prevzeti politično vodstvo! In vse države prepričati, da ne gre le za problem ene ali treh držav," je poudarila.

Zver: S Turčijo je treba sodelovati previdno
"Moramo nemudoma začeti vračati ekonomske migrante in urgentno zaustaviti ali zajeziti migrantski val," je na kritičnost položaja opozoril poslanec Milan Zver (EPP/SDS). Če tega ni sposobna narediti Grčija, je potem treba pomagati Albaniji, Makedoniji in Bolgariji. Izpostavil je tudi, da "mora EU verodostojno in oprezno sodelovati s Turčijo pri zajezitvi migrantskih valov", a se vseeno pri tem zanesti predvsem nase. Po Zverovih besedah je schengen na preizkušnji, ob tem pa je izpostavil tudi ranljive skupine, na eni strani prebežniške otroke, na drugi pa evropska dekleta.

Vajgl: Podpreti je treba pogovore o miru v Siriji
Zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini in vse vlade evropskih držav morajo "že zaradi lastne krivde in napačnih odločitev nujno, odločno in iskreno podpreti pogovore o miru v Siriji, ki edini lahko povrne zaupanje, da se bodo begunci imeli kam vrniti, ko pride čas za to", pa je v razpravi dejal Ivo Vajgl (Alde/DeSUS).


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.