Klemen Žumer, svetovalec politične skupine ELS-ED, je za MMC pojasnil, da podpirajo čimprejšnjo pridružitev Hrvaške in držav zahodnega Balkana. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Žumer, svetovalec politične skupine ELS-ED, je za MMC pojasnil, da podpirajo čimprejšnjo pridružitev Hrvaške in držav zahodnega Balkana. Foto: MMC RTV SLO
PSE
Tony Robinson, tiskovni predstavnik Skupine socialdemokratov, je zatrdil, da so edina skupina v Evropskem parlamentu, ki pogajanja s Turčijo vztrajno podpira z jasnim ciljem: njenim članstvom v EU-ju. Foto: www.pse.org
Zeleni/Evropska svobodna zveza
Zeleni so članstvu Turčije bolj ali manj naklonjeni. Foto: Evropski parlament
Skupina ALDE je med drugim vložila veliko truda v spodbujanje zajemanja in skladiščenja ogljikovega dioksida. Foto: Wikipedia
EP
Mnenja o Lizbonski pogodbi so v Evropskem parlamentu enotna: pogodbo podpirajo ter upajo na njeno čimprejšnje sprejetje.

MMC je preveril, kakšna prepričanja glede posameznih aktualnih vprašanj zastopajo štiri politične skupine v Evropskem parlamentu: Skupina Evropske ljudske stranke in Evropskih demokratov (ELS-ED), Skupina socialdemokratov (PES), Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) ter Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze.

Nadaljnja širitev Evropske unije
V Evropskem parlamentu načeloma velja podpora nadaljnji širitvi EU-ja, a seveda pod pogojem, da države izpolnjujejo pristopna (t. i. kopenhagenska) merila. V skupini socialdemokratov poleg tega poudarjajo, da je pred kakršno koli nadaljnjo širitvijo nujno sprejetje Lizbonske pogodbe. Precej podpore za članstvo uživajo države zahodnega Balkana, medtem ko so mnenja glede Turčije dosti bolj deljena.

Klemen Žumer, svetovalec politične skupine ELS-ED, je za MMC pojasnil, da podpirajo čimprejšnjo pridružitev Hrvaške in držav zahodnega Balkana, a dodal: »Turčija za zdaj zagotovo ne izpolnjuje političnih kopenhagenskih kriterijev za članstvo v EU-ju, predvsem na področju spoštovanja načel demokracije, človekovih pravic in zaščite manjšin

Tony Robinson, tiskovni predstavnik Skupine socialdemokratov, je zatrdil, da so edina skupina v Evropskem parlamentu, ki pogajanja s Turčijo vztrajno podpira z jasnim ciljem: njenim članstvom v EU-ju. »Podpiramo številne dobro znane pogoje, ki jih mora Turčija upoštevati, vključno z notranjimi reformami, rešitvijo ciprskega vprašanja ...«

Tudi Zeleni so članstvu Turčije bolj ali manj naklonjeni, a šele, ko bo država izpolnila potrebne pogoje demokracije, spoštovanja človekovih pravic ter pravičnega sodnega sistema.

Spopadanje z naraščajočo brezposelnostjo v EU-ju
Aprila smo imeli v evroobmočju najvišji odstotek brezposelnosti po letu 1999 - 9,2 %, v celotni Evropski uniji pa je brezposelnost znašala 8,6 %, kar je največ po januarju 2006. Naraščajoča brezposelnost v Evropski uniji vzbuja skrb tudi v političnih skupinah, ki predlagajo različne rešitve.

»V skupini ALDE verjamemo, da bi moral EU povečati napore pri pomoči brezposelnim, tako da bi na primer pomagal državam članicam pri organiziranju programov vseživljenjskega učenja ter omogočil posebna izobraževanja, ki bi ljudi pripravila na opravljanje različnih del,« je za MMC povedal tiskovni predstavnik skupine Jeroen Reijnen.

V skupini ELS-ED so med drugim prepričani, da je zdaj pravi čas za pomoč tistim podjetjem, ki lahko najhitreje zagotovijo trajna delovna mesta. »To bo mogoče z vlaganjem v znanje, raziskave in inovacije ter v moderne in do okolja prijazne tehnologije prihodnosti. Edini trajnostni odgovor na globalizacijo, gospodarsko krizo ter rast brezposelnosti je inovativen, rastoč, odprt in učinkovit enotni trg,« je pojasnil njihov svetovalec Klemen Žumer.

Po besedah Tonyja Robinsona pa se Skupina socialdemokratov zavzema za tesno ekonomsko sodelovanje v Evropi, sprejetje ukrepov za ustvarjanje več delovnih mest ter za reforme, ki bodo oblikovale trden ekonomski okvir EU-ja: »Po volitvah bomo predlagali sedem ključnih ukrepov, ki naj bi bili sprejeti v roku sto dni po oblikovanju nove Komisije in bodo med drugim vključevali 100 milijard evrov za ponovno lansiranje evropske ekonomije ter vzpostavitev 10 milijonov novih delovnih mest na področju transporta, obnovljivih energij in gradbeništva.«

Zeleni priložnost pri boju proti brezposelnosti vidijo predvsem v ustvarjanju novih delovnih mest z investiranjem v zelene tehnologije, poleg tega pa želijo več evropskih naložbenih shem in povečanje števila posojil Evropske investicijske banke.

Trdna podpora Lizbonski pogodbi
Mnenja o Lizbonski pogodbi so v Evropskem parlamentu enotna: pogodbo podpirajo ter upajo na njeno čimprejšnje sprejetje. V skupini ELS-ED so prepričani, da Evropska unija 27 članic potrebuje reforme, ki bodo omogočile učinkovitejše delovanje EU-ja, poenostavile procese odločanja ter tako omogočile lažje soočanje z nedavnim razvojem političnih dogodkov. Helmut Weixler iz skupine Zelenih je za MMC povedal, da bo Lizbonska pogodba Evropsko unijo naredila demokratičnejšo in pripravljeno na spopadanje z izzivi globalizacije.

Vloga znanosti in tehnologije pri boju proti podnebnim spremembam
V poslanski skupini ELS-ED so prepričani, da je vloga znanosti in tehnologije v boju proti podnebnim spremembam ključna. Po besedah Klemna Žumra je treba izkoristiti vse najnovejše raziskave, znanost in tehnologijo, ki jo poznamo, da se bomo kar najhitreje in najučinkoviteje lahko spopadli s to svetovno težavo.

»Za razvoj energetske učinkovitosti je potrebnih še nekaj raziskav, na primer za proizvodnjo idealnih nadomestkov potratnih Edisonovih žarnic, potreben je nadaljnji razvoj obnovljivih virov, potrebujemo tudi čiste avtomobile,« pa pravijo Zeleni.

Skupina ALDE je med drugim vložila veliko truda v spodbujanje zajemanja in skladiščenja ogljikovega dioksida.

Drugi del prispevka si lahko preberete tukaj.

Aia Helena Brnič, MMC-jeva poročevalka iz Bruslja