Pod pozivom je prvopodpisan slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj. Foto: BoBo
Pod pozivom je prvopodpisan slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj. Foto: BoBo

"Glede na nedavne dogodke v zvezi z agresijo Rusije na Ukrajino smo globoko zaskrbljeni zaradi razmer, ki se odvijajo na Zahodnem Balkanu, še zlasti zaradi očitnega nespoštovanja zavez Srbije, ki jih je dala kot država kandidatka za članstvo v EU-ju," v pismu, ki so ga naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednika Josepa Borella opozarja skupina evroposlancev stranke Renew Europe s prvopodpisanim slovenskim evropskim poslancem Klemnom Grošeljem (LMŠ).

Kot so poudarili, je Srbija zavrnila uvedbe sankcij proti Rusiji v odgovor na njeno agresijo na Ukrajino. "Zato pozivamo Komisijo, naj ponovno pozove srbske oblasti, da se pridružijo skupnemu stališču EU-ja o Rusiji," so zapisali evroposlanci. Če bo Srbija ta poziv znova ignorirala, skupina evroposlancev zahteva začasno zamrznitev pristopnih pogajanj s srbsko vlado in hkrati zamrznitev finančne podpore EU-ja za to državo, "dokler ne bo sprejela verodostojnih, oprijemljivih in nedvoumnih ukrepov za uskladitev svojih izjav, politik in vrednot z vrednotami Evropske unije". Dodali so, da kljub predlagani začasni zamrznitvi pogajanj in finančne pomoči poudarjajo svojo stalno podporo proevropski civilni družbi ter malim in srednje velikim podjetjem, ki po njihovih navedbah predstavljajo hrbtenico srbskega gospodarstva in družbe.

"Srbija se lahko svobodno odloči, a mora jasno povedati svoje namene"

Kot so zapisali, je Srbija vstopila v deseto leto pristopnih pogajanj z EU-je, v tem času pa je po njihovi oceni država dosegla različne stopnje napredka. "V teh letih smo večkrat poudarjali njeno obveznost, da postopoma uskladi svojo zunanjo in varnostno politiko s politiko EU-ja in širše, da s konkretnimi dejanji pokaže, da deli temeljne vrednote EU-ja," so poudarili.

"Vedno smo se zavedali močnih gospodarskih, socialnih in kulturnih vezi Srbije z Rusijo, ki so botrovale dejstvu, da so srbske oblasti ohranile dvoumen odnos glede svojih resničnih namenov, spoštovati zaveze, dane v okviru procesa pristopa k EU-ju," so zapisali poslanci, ki opozarjajo, da je "v zadnjih letih Srbija okrepila sodelovanje s Putinovim režimom, zlasti na področju energetike in vojaško-tehničnega sodelovanja, poglobila odnose z Lukašenkom v Belorusiji in od obeh prejela velikodušne donacije orožja".

Srbija je po njihovi oceni ob tem "močno nazadovala tudi na področjih, kot so pravna država, človekove pravice, svoboda medijev in svoboda izražanja". Opozorili so, da srbski mediji, ki so pod nazorom vladajoče stranke SNS, vsakodnevno poveličujejo ruskega predsednika, širijo lažne novice o EU-ju in ruski agresiji v Ukrajini.

Srbija ima sicer po navedbah skupine evroposlancev stranke Renew vso pravico slediti Putinovemu modelu, če to želi, vendar mora jasno povedati svoje namene in se prenehati pretvarjati, da si resno prizadeva za članstvo v EU-ju. "Srbija se lahko svobodno odloči, v katero smer želi iti, vendar ne more še naprej veljati za zaupanja vrednega sogovornika in ne more še naprej prejemati predpristopne finančne pomoči, dokler se ne odloči," so prepričani.