"V Sloveniji se ministri na podlagi zadnjega pogovora v sredo na vladi strinjamo, da bomo hodili na neformalna srečanja na Madžarsko," je pred današnjim zasedanjem zunanjih ministrov članic Evropske unije v Bruslju povedala Tanja Fajon. Dodala je, da se bodo zasedanj udeleževali, če ne bo drugačne skupne odločitve na ravni EU-ja.

Tako se namerava tudi sama konec avgusta v madžarski prestolnici udeležiti neformalnega zasedanja zunanjih ministrov (gymnich), pri čemer pa vabila še ni prejela, je pojasnila ministrica.

Tanja Fajon. Foto: EPA
Tanja Fajon. Foto: EPA

Več držav članic, tudi Evropska komisija, se je odločilo, da bodo zaradi "mirovne misije" madžarskega premierja Viktorja Orbana, v okviru katere je obiskal tudi Moskvo, na neformalna zasedanja v organizaciji madžarskega predsedstva Sveta pošiljale zgolj uradnike.

Pri tem se je omenjala možnost, da bi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell namesto neformalnega srečanja v Budimpešti za konec avgusta sklical formalno zasedanje v Bruslju. Po navedbah virov pri EU-ju Borrell odločitve o tem še ni sprejel.

Tanja Fajon je glede Orbanove t. i. mirovne misije poudarila, da četudi je bila ta dobronamerna, zagotovo madžarski premier za to ni imel mandata EU-ja. "Želimo si, da bi čim prej prišlo do pogajanj in končanja vojne pod pogoji Ukrajine. Ampak danes v tej situaciji še nismo. Vsak načrt, ki temelji na Ustanovni listini Združenih narodov, mednarodnem pravu, podpiramo in si bomo v tej smeri prizadevali še naprej," je poudarila. Obsodila je tudi zadnje ruske napade na civilne cilje in infrastrukturo v Ukrajini, vključno z bolnišnicami.

"Upam, da bomo čim prej videli možnost kakršnih koli pogajanj, ki bodo temeljila na ozemeljski suverenosti in celovitosti ter na pogojih, ki jih postavlja Ukrajina, zavedajoč se, da je Rusija vendarle agresor, ki krši mednarodno pravo," je še povedala ministrica za zunanje zadeve.

V ospredju srečanja zunanjih ministrov in obiski Viktorja Orbana

Nadaljnja podpora Ukrajini pri spopadanju z rusko agresijo je ena od osrednjih tem današnjega zasedanja zunanjih ministrov članic Evropske unije v Bruslju. Zasedanje poteka v senci t. i. mirovne misije madžarskega premierja Orbana, v okviru katere je na začetku meseca med drugim obiskal Kijev in Moskvo. Tam se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kar je naletelo na številne kritike v Bruslju in prestolnicah drugih držav članic.

Da bo to tema pogovorov, je ob prihodu na srečanje potrdil tudi Borell.