Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da bi okrepili Evropsko unijo kot svetovnega akterja, moramo biti sposobni hitreje najti skupna stališča, so poudarili v Berlinu. Skupina držav je s tem sprožila pobudo za spremembo postopka odločanja EU-ja na področju zunanje in varnostne politike, ki že dolgo razdvaja sedemindvajseterico.

"Skupaj z Belgijo, Finsko, Francijo, Italijo, Luksemburgom, Nizozemsko, Slovenijo in Španijo Nemčija ustanavlja skupino za večjo uporabo kvalificirane večinske odločitve v skupni zunanji in varnostni politiki," je zunanje ministrstvo v Berlinu zapisalo na Twitterju in dodalo, da bo EU s tem postal močnejši svetovni akter.

Ob tem je priložilo skupno izjavo članic skupine, v kateri pojasnjujejo, da je cilj skupine povečati učinkovitost in hitrost pri sprejemanju zunanjepolitičnih odločitev EU-ja, ki so se morale namreč doslej sprejemati s soglasjem vseh držav članic.

"Cilj skupine je pragmatično doseči konkreten napredek v postopkih odločanja o vprašanjih zunanje in varnostne politike na podlagi ureditev, ki jih že vsebuje Pogodba o EU-ju," so zapisale članice skupine in zagotovile, da bodo redno ocenjevale stanje in tesno sodelovale z vsemi drugimi članicami Unije.

Skupini se bodo lahko pridružile tudi druge države članice EU-ja, "ki se zavzemajo za izboljšanje postopkov odločanja v zunanji politiki EU-ja, zlasti glede glasovanja s kvalificirano večino".

V preteklosti je bilo v EU-ju že več pozivov k odločanju s kvalificirano večino, vendar niso bili uspešni. Zlasti manjše članice EU-ja skrbi, da njihov glas ne bo več upoštevan, če bodo izgubile možnost veta.

Za potrditev s kvalificirano večino mora zakonodajo podpreti najmanj 15 od 27 članic EU-ja, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije.