Shod za ohranitev delovnih mest v Trstu

Ogroženih je več kot 450 delovnih mest, a tudi številna druga manjša in srednje velika podjetja, ki so že desetletja povezana s proizvajalcem velikih ladijskih motorjev. Da Trstu in okolici grozi socialna kriza, se zavedajo tudi lokalni politiki, ki so podprli sindikate.

Na protestnem shodu v Trstu se je zbralo okoli šest tisoč ljudi, je za TV Slovenija s protesta poročala Špela Lenardič. Množica se je zbrala pred sodiščem, nato pa krenila po mestnih ulicah vse do glavnega, Velikega trga, kjer so z govori navzoče pozdravili predstavniki sindikatov.

"Poleg delavskih organizacij zaposlene podpirajo vsi župani okoliških občin in predsednik dežele, vsa gospodarska in obrtna združenja, tudi slovenske organizacije in stranka Slovenska skupnost. Med zaposlenimi v tovarni v Boljuncu so namreč tudi številni Slovenci," je povedala.

Po njenih besedah je nepričakovana napoved zaprtja proizvodnje finskega podjetja, ki je desetletja ponujalo delo celotnim družinam, v mestu sprožila veliko ogorčenje. "V oči bode to, da je Wärtsila v zadnjih letih od države in dežele po podatkih sindikatov prejela okoli 60 milijonov evrov za razvoj tehnologije," je nadaljevala.

Protestniki zahtevajo umik napovedane selitve proizvodnje in ohranitev vseh delovnih mest. Pogajanja s finsko multinacionalko se bodo nadaljevala prihodnjo sredo v Rimu, kjer bodo za skupno mizo sedli predsednik dežele, italijanski minister za gospodarski razvoj in predstavniki podjetja, ki pa doslej niso popuščali. Morda bo po tokratnem shodu drugače, je sklenila Lenardič.