V ZDA je bilo četrtkovo trgovanje negativno. Indeks Dow Jones (13.170 točk) se je znižal za pol odstotka. Foto: Reuters
V ZDA je bilo četrtkovo trgovanje negativno. Indeks Dow Jones (13.170 točk) se je znižal za pol odstotka. Foto: Reuters
BMW serije 6
Bavarski proizvajalec avtomobilov BMW zna prisluhniti željam kupcev, kar nagrajuje tudi borza v Frankfurtu. Tržna vrednost podjetja znaša 45 milijard evrov. Foto: BMW

V prvih 11 mesecih je padec v primerjavi z istim lanskim obdobjem 7,6-odstoten. Še večji upad prodaje avtomobilov je opaziti v Sloveniji. Novembra je bilo registriranih 3.714 avtomobilov, kar je 11,8 odstotka manj kot v istem mesecu lani. V Grčiji se je prodaja avtomobilov prejšnji mesec skoraj prepolovila. V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je bil v Sloveniji padec prodaje 16,3-odstoten.

Finančne krivulje na Valu 202:

Finančni ministri EU-ja so dosegli dogovor glede enotnega bančnega nadzora v območju evra. Kaj to pomeni?



Prodaja po svetu bo letos večja za 5,2 odstotka

Proizvajalci avtomobilov poskušajo težave evropskega trga reševati s pospeševanjem prodaje v ZDA in v Aziji. Medtem ko bo na zahodu Evrope letos prodaja upadla za več kot pet odstotkov, bo svetovni trg porasel za 5,2 odstotka. BMW je eno redkih podjetij, ki novembra ni imelo padca prodaje, kar nagrajuje tudi borza v Frankfurtu. Njegova tržna kapitalizacija se je povzpela na 45 milijard evrov.

"Trg ima vedno prav"
Za primerjavo: Daimlerjeva tržna vrednost je dobrih 42 milijard. Če od tega odštejemo njegovo enoto za proizvodnjo tovornjakov, bi bila vrednost Mercedesa le še okrog 25 milijard. "Trg ima vedno prav in tokrat meni, da so Mercedesovi poslovni obeti slabši kot BMW-jevi. Pri inovativnosti je BMW lider na trgu prestižnih avtomobilov," je komentiral eden izmed nemških analitikov.

Nemčija spet svetla izjema
Število novoregistriranih vozil je v Evropi novembra nazadovalo že 14. mesec zapored, izgledi pa niso dobri. V tem četrtletju naj bi se recesija še poglobila, BDP utegne pasti za pol odstotka. Sveži podatki kažejo, da se je zasebni sektor v evrskem območju decembra enajsti mesec zapored skrčil, saj je bila vrednost indeksa PMI (izračunan je na podlagi ankete med 5.000 podjetji) spet pod 50, kar je meja med krčenjem in rastjo. Na srečo je bil ta indeks v Nemčiji prvič po aprilu nad mejo 50.

Končan šestdnevni pozitivni niz indeksa S & P

Vodilni delniški trgi so v četrtek naredili manjši korak nazaj. Newyorški indeks S & P 500 (1.419 točk) se je po šestih dneh rasti zaradi bojazni, da pogajanja o izognitvi davčnemu prepadu v ZDA ne bodo uspešna, znižal za 0,63 odstotka. Applove delnice so pocenile za 1,7 odstotka, potem ko je ameriško sodišče ugotovilo, da je podjetje pri iPhonu kršilo tri patente podjetja MobileMedia Ideas. Po koncu trgovanja je spodbudne poslovne rezultate objavilo podjetje Adobe Systems.

Evro tik pod 1,31 dolarja

Borzni posredniki menijo, da do konca leta ni pričakovati večjega padca indeksov, ne nazadnje so vlagatelji pripravljeni več tvegati, saj so donosi varnih obveznic zelo nizki. Vrednost evra je bila ob 14. uri tik pod 1,31 dolarja, zlato pa, čeprav je Fed v sredo napovedal nove spodbujevalne ukrepe, vztraja pod 1.700 dolarji. Cena nafte vrste brent, ki je v četrtek zdrsnila za 1,3 odstotka, se je zaradi novic iz Kitajske o rasti tamkajšnje proizvodnje zvišala nad 108,50 dolarja, toda ob 14. uri padla na 107,25 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (14. december):

NOVA KBM

+3,60 %

1,15 EUR

TELEKOM

+1,71 %

89,00

MERCATOR

+1,69 %

117,00
PETROL

+0,45 %

221,00

KRKA

+0,23 %

47,21

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

16,00

LUKA KOPER

-0,56 %

7,16

GORENJE

-2,50 %

3,90


Telekom dosegel 90 evrov
Indeks SBI TOP (608 točk) se je v petek šestič v zadnjih sedmih dneh zvišal (za 0,73 odstotka) in dosegel najvišjo raven po 5. oktobru. S Telekomovimi delnicami so se posli prvič po lanskem februarju spet sklepali pri 90 evrih. Ta mesec se je cena zaradi pričakovanj, da bo država prodala svoj delež v podjetju, z 80 povzpela na 90 evrov. Prav načrtovana privatizacija večjih podjetij bi lahko prinesla rast Ljubljanske borze v letu 2013. Poslovni rezultati namreč verjetno ne bodo prav privlačni. Žito je eno redkih podjetij, ki si je zastavilo optimistične cilje. V letu 2013 naj bi se čisti dobiček z letošnjih 290 tisoč povzpel na 1,9 milijona evrov.