Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki je avgusta zdrsnil pod 10 tisoč točk (potem ko je bil spomladi že pri 12.390 točkah), je v torek porasel vse do 10.371 točk. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki je avgusta zdrsnil pod 10 tisoč točk (potem ko je bil spomladi že pri 12.390 točkah), je v torek porasel vse do 10.371 točk. Foto: EPA
Gorenje
Gorenjeve delnice so padle najnižje v zadnje pol leta. Foto: BoBo
Leto po tem, ko je Apple predstavil iPhone 6, je že čas za izboljšavo. Applove delnice so v torek poskočile za skoraj tri odstotke. Foto: Reuters

Nemški izvozni potencial se očitno noče upehati. Podjetja so izvozila za 107,1 milijarde evrov blaga, kar je dobrih šest odstotkov več kot v istem mesecu lani. Tudi uvoz je porasel za več kot šest odstotkov in ga je bilo za 82,1 milijarde evrov. Trgovinski presežek je s tem dosegel izjemnih 25 milijard evrov, kar se ni zgodilo vse od začetka spremljanja teh podatkov leta 1991). Precej slabši signali o zunanji trgovini so prišli iz Kitajske, kjer so postregli že z avgustovskimi podatki. Uvoz je nazadoval deseti mesec zapored in je bil v primerjavi z istim lanskim mesecem nižji kar za 13,8 odstotka.

Nove spodbude za kitajske vlagatelje
Kljub temu je borza v Šanghaju včeraj poskočila za skoraj tri odstotke, saj vlagatelji stavijo na nadaljnje ukrepe kitajske centralne banke. Da bi kitajski delniški trg okreval po hudih padcih (v nekaj tednih je bila skupna izguba več kot 40-odstotna), so oblasti neuradno pripravile tudi načrt, kako še bolj olajšati vlaganje na delniške trge. Kdor bo imel določeno delnico dlje od enega leta, bo oproščen davka na dividende, imetniki, ki bodo delnice držali vsaj en mesec, pa bodo plačali pol manj davka na dividendo kot do zdaj.

"Mislim, da šanghajska borza (24. avgusta) le ni doživela črnega ponedeljka, saj so delnice v Šanghaju še vedno višje kot na začetku leta. Kitajska gospodarska rast je pri sedmih odstotkih visoko nad svetovnim povprečjem, res pa je, da Kitajci delno frizirajo podatke," je v oddaji Studio City povedal Matevž Raškovič, profesor z ljubljanske Ekonomske fakultete . Celoten pogovor (od 23:47 naprej) si lahko ogledate na tej povezavi.




Odličen torek na delniških trgih

Tudi na zahodnih delniških trgih včeraj (zlasti zaradi pričakovanj o novih kitajskih spodbudah) ni manjkalo optimizma, po triodstotnem ponedeljkovem padcu pa se je pobrala tudi nafta, tako da se je brent povzpel na skoraj 50 dolarjev. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je povzpel za skoraj tri odstotke, vse do 10.371 točk, po podaljšanem koncu tedna pa je okreval tudi Wall Street (Dow Jones se je povzpel za skoraj dva odstotka in pol, na 16.492 točk), potem ko so bile izgube v petek več kot enoodstotne. Vzrok za petkovo črnogledost je bila objava avgustovskih podatkov s trga dela. Brezposelnost je sicer pri 5,1 odstotka dosegla več kot sedemletno dno, toda ustvarjenih je bilo neto le 173 tisoč delovnih mest, kar je skoraj 50 tisoč manj od napovedi.

Tečaji delnic na Lj. borzi (8. september):

TELEKOM

+0,50 %

80,90 EUR
KRKA+0,16 %61,10
PETROL+0,04 %243,00
LUKA KOPER-0,79 %24,50
ZAV. TRIGLAV

-0,89 %

22,30
GORENJE

-1,14 %

5,19
SAVA RE-1,53 %12,90
INTEREUROPA-14,00 %0,731


Apple bo predstavil novost
Danes je pomemben dan za Apple, podjetje, ki vsako sekundo v povprečju proda šest iPhonov. Podjetje bo v San Franciscu na posebnem dogodku, ki se bo začel ob 19. uri po slovenskem času, predstavilo novost. Kot vedno je Apple skrivnosten in noče razkriti, za kaj gre. Poznavalci pravijo, da bo Apple najverjetneje predstavil novo različico iPhona, ki bo v nekaj tednih prišel na trg. Pričakujejo celo dva modela: iPhone 6s in iPhone 6s Plus. Kot je pri s-različicah že običajno, ne bo revolucionarnih novosti.

Kakšen bo novi iPhone?
Zanesljivo bo fotoaparat še bolje opravljal svoje delo (12 megapikslov namesto osem), telefon bo imel funkcijo "Force Touch", bil pa naj bi nekoliko debelejši, da se ne ponovi "afera Bendgate", ko so nekateri uporabniki presenečeno ugotovili, da se je novi iPhone upognil, potem ko so ga potegnili iz žepa. Apple je leta 2008 predstavil iPhone 3G, od tedaj pa je na vsako sodo leto na trg poslal novo generacijo iPhonov, v lihih letih pa je z S-različicami poskrbel za nekatere kozmetične popravke.