Bonitetna agencija Standard & Poor's je oceno znižala na AA-/A-1+. Foto: Reuters
Bonitetna agencija Standard & Poor's je oceno znižala na AA-/A-1+. Foto: Reuters

Razlog za znižanje kreditne ocene je proračunska podoba Slovenije, ki se je od krize leta 2008 poslabšala, politiki pa še niso predstavili konsolidirane strategije, ki bi bila po mnenju S & P-ja verodostojna.

Breme slovenskega dolga, ki se je v letih 2002 do 2008 zmanjševalo, se je hitro povečalo zaradi vladnih ukrepov za pomoč gospodarstvu in bančnemu sistemu po krizi. S & P pričakuje, da bo splošni vladni dolg letos porasel na 43 odstotkov BDP-ja, kar je dvakrat več kot v letu 2008.

Cvetoče gospodarstvo je vlado uspavalo
S & P meni, da je razmeroma cvetoče in gospodarsko stabilno obdobje po osamosvojitvi vlado uspavalo in ni prejela potrebnih strukturnih reform, kar je dodatno pritisnilo na državne finance. S & P je zato prepričan, da volitve v decembru pomenijo priložnost za novo vlado, da prepreči nadaljnje nazadovanje in da izvede strukturne reforme.

Ocena agencije za naprej ostaja stabilna, ker se pričakuje konsolidacija državnih financ in izvedba programa proračunske konsolidacije. Čeprav se zaradi dogovorne narave slovenske politike pričakuje zamuda pri strukturnih reformah, pa S & P obenem pričakuje, da jih bo nova vlada izvajala.

Gre že za tretje znižanje bonitetne ocene Sloveniji - konec septembra sta za eno stopnjo oceni znižali najprej Moody's (s tretje najvišje Aa2 na Aa3) in Fitch (z AA na AA-).