OTP in NLB diktirata bančno poslovanje v državi, skupno imata namreč več kot 60 odstotkov tržnega deleža. Po bilančni vsoti še naprej vodi NLB, po deležu posojil pa nekoliko nova banka OTP. Foto: BoBo/Borut Živulović
OTP in NLB diktirata bančno poslovanje v državi, skupno imata namreč več kot 60 odstotkov tržnega deleža. Po bilančni vsoti še naprej vodi NLB, po deležu posojil pa nekoliko nova banka OTP. Foto: BoBo/Borut Živulović

Večino težav za račune fizičnih oseb so pri banki OTP sicer odpravili, pri podjetjih pa je drugače. Težave z dostopom do spletne banke, zapletena navodila, nedosegljivi skrbniki, preobremenjene telefonske linije. To je le nekaj težav komitentov nekdanjega SKB-ja, ki že več dni ne morejo razpolagati s svojim denarjem. Ob tem podjetjem nastaja poslovna škoda.

"Tisto, kar je grozno, je to, da je očitno ekipa nekdanjega SKB-ja slabo pripravljena oziroma niso ljudje inštruirani tako, da bi bila vsa stvar operativna. In posledica je, da vse skupaj zamuja, ves poslovni promet, vsaj kar se nas tiče. Najbrž nas je takšnih vsaj nekaj tisoč," je povedal podjetnik Andrej B. Pengov.

"Mi na neki način lahko preživimo tudi z zamudami. Hvala bogu naše terjatve oziroma terjatve naših dobaviteljev niso tako grozne, da bi bili zneski z zamudami in obrestmi zelo veliki. Drugi imajo verjetno s tem veliko večje težave," je dodal.

Iz OTP-ja, kjer pred kamero še vedno ne želijo, pa čisto druga zgodba. Pravijo, da je bila migracija strank nekdanje banke SKB uspešna in da so tistim redkim posameznikom, ki so imeli težave pri prehodu na nove digitalne rešitve, na voljo okrepljene ekipe v kontaktnih centrih in poslovalnicah.

Priznavajo, da se je v manjšem številu primerov res zapletlo, a da zadeve rešujejo individualno ali s ponovnim pošiljanjem dopolnjenih navodil. Koliko je teh primerov, nam ni uspelo izvedeti.

Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih deležnikov opozarja: "Apeliramo, da je komunikacija pri tem kar se da odprta in natančna, da se zagotovi, v kakšnem času bodo zadeve rešene, in da se seveda tudi zelo jasno pove, da se bodo potrudili oziroma da bodo sanirali nastalo škodo iz naslova nemotenega poslovanja."

Jih bo k temu prisilil nadzornik, torej Banka Slovenije? Od tam so sporočili le, da potek združevanja spremljajo in po potrebi ukrepajo, a da morebitnih odprtih nadzorniških postopkov ne smejo komentirati.

Težave banke OTP: številna podjetja še vedno ne morejo do svojega denarja