Do konca marca 2011 je družbo vodil Janez Bohorič. Foto: MMC RTV SLO
Do konca marca 2011 je družbo vodil Janez Bohorič. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Toplak
Tomaž Toplak je bil po oceni MDS-ja, Kada in Soda neaktiven, saj ni sprožal ustreznih postopkov proti nekdanji upravi. Foto: RTV SLO

Kad, ki je z 19 odstotki največji posamični delničar Save, Sod, ki je 11-odstotni lastnik podjetja, in društvo MDS, ki ima v lasti eno delnico Save, na skupščini 8. junija predlagajo odpoklic nekdanjega prvega moža Kada Tomaža Toplaka z mesta Savinega nadzornika, kjer bi ga nadomestil doktor mednarodne ekonomije Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede.

Male delničarje se redko sliši ...
V lastniški strukturi Save imajo mali delničarji prek 20-odstotni delež, a do zdaj niso imeli predstavnika v nadzornem svetu. "Zato nas veseli, da sta Kad in Sod kot velika lastnika prisluhnila željam malih delničarjev k aktivnejšemu soupravljanju in sta podprla predlog društva MDS, da se za nadzornika imenuje Boštjana Udoviča," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v MDS. Glavni razlog za odpoklic Toplaka pa je po pojasnilih društva MDS "njegova neaktivnost, saj ni sprožil ustreznih postopkov zoper nekdanjo upravo in njenih domnevno škodljivih poslov".
... a sta jim Kad in Sod prisluhnila z izredno revizijo

Zaradi sumov negospodarnega ravnanja vodstva Save, ki naj bi povzročilo oškodovanje družbe, mali delničarji skupaj s paradržavnima skladoma zahtevajo tudi izredno revizijo.

Za posebnega revizorja, ki bi pregledal posamezne posle skupine Sava v zadnjih petih letih, predlagajo revizijsko družbo Deloitte revizija. Preverili bi posle, ki jih je Sava sklepala z lastniško povezanimi družbami, trgovanje z delnicami v vrednosti prek milijon evrov, odkupe terjatev do drugih družb, sklepanje terminski pogodb, dajanje posojil drugim družbam, zastavitve delnic in drugega premoženja ter ustanavljanje družb v Sloveniji in tujini.

Skokovit padec vrednosti delnic
Mali delničarji so opozorili na skokovit padec vrednosti delnice Save, saj je danes delnica vredna le 25 odstotkov septembrske vrednosti, kar je po njihovem mnenju posledica številnih napačnih poslovnih odločitev v preteklosti. Lani je z nakupi v sklad lastnih delnic Savi uspelo še umetno vzdrževati raven delnice pri vrednosti 188 evrov. Nato pa je delnica konec oktobra začela intenzivno padati in 30. decembra je njena vrednost znašala 90 evrov, 11. maja letos pa le še 48 evrov.

Društvo MDS se v današnjem sporočilu za javnost zato tudi sprašuje, ali gre Sava po poti Istrabenza in Pivovarne Laško ter ali ji morda celo grozi insolventnost.

Na skupščini Save 8. junija se bodo sicer delničarji po predlogu uprave in nadzornega sveta seznanili z revidiranim letnim poročilom za leto 2010, ki ga je krovna družba končala s skoraj 73 milijoni evrov izgube, celotna skupina Sava pa s 100 milijoni evrov izgube. 6,5 milijona evrov bilančnega dobička naj bi ostal nerazporejen, lastniki pa bi upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico, s čimer bi potrdili in odobrili delovanje obeh organov v preteklem letu.