Slaba banka bo, ko bodo nanjo prenesli še terjatve Abanke Vipe, skupaj prejela za 4,5 milijarde evrov terjatev. Foto: BoBo
Slaba banka bo, ko bodo nanjo prenesli še terjatve Abanke Vipe, skupaj prejela za 4,5 milijarde evrov terjatev. Foto: BoBo
Bruselj: zelena luč za reševanje bank

Iz DUTB-ja so sporočili, da je izvršni direktor Torbjörn Mänsson pogodbi o prenosu z najvišjimi predstavniki obeh največjih bank podpisal že zgodaj zjutraj. Pogajanja o dogovorih, ki določata operativno izvedbo storitev med družbo in NLB-jem ter NKBM-jem in sta sestavni del pogodbe, pa po navedbah družbe še potekajo. Pogodbi bosta začeli veljati, ko bosta sklenjena tudi ta dva dogovora.

Takrat bo znana tudi dokončna nominalna vrednost prvega paketa terjatev, ki se bo iz obeh bank prenesel na DUTB. Seznam slabih terjatev, ki se bodo prenesle na slabo banko, pa bo objavljen po tem, ko bodo o tem obveščeni komitenti obeh bank. Pogodbi o prenosu premoženja sestavljajo namreč poleg besedila pogodbe še priloge, v katerih je opredeljeno premoženje za prenos.

Skupno za dobrih 3,45 milijarde evrov terjatev
V skladu s pogodbama se bosta predvidoma v petek nato izvedla knjigovodski in pravni prenos prvega svežnja iz obeh bank na DUTB, istočasno se bo v drugi smeri na banki prenesla celotna kupnina v obliki obveznic slabe banke z državnim poroštvom. Iz obeh največjih bank se bodo na DUTB glede na rezultate pregledov bank skupno prenesle terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov, prenosna vrednost pa je glede na rezultate pregledov bank predvidena pri nekaj več kot 1,1 milijarde evrov.

Na DUTB se bo sicer sodeč po rezultatih pregledov bank vse skupaj preneslo za 4,5 milijarde evrov slabih terjatev treh največjih bank, pri čemer bo transakcijska vrednost prenosa teh terjatev znašala 1,676 milijarde evrov.

Pet svežnjev prenosov
Časovni načrt določa prenos posameznih svežnjev premoženja v petih svežnjih. DUTB bo od bank prejel slabe terjatve in pa zavarovanja v obliki nepremičnin in poslovnih deležev. Po prenosu ima DUTB na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja ter z njim povezanih dokumentov in bo lahko bankam vrnila tiste terjatve, kjer bo v dokumentaciji naletela na pravne in materialne nepravilnosti.

Za vsak primer posebej bo nato DUTB pripravil strategije upravljanja premoženja, ki jih bo odobril upravni odbor. Te strategije bodo nato uresničevale izvedbene ekipe.

Bruselj: zelena luč za reševanje bank