V predelovalnih dejavnostih naj bi se po ocenah Umarja število zaposlenih zmanjšalo za okoli 8.000, v gradbeništvu za približno 5.000, za okrog 500 pa tudi v trgovini. Umar pričakuje, da bodo podjetja odpuščala predvsem tuje delavce, ki jih je v Sloveniji že več kot 86.000. Foto: MMC RTV SLO
V predelovalnih dejavnostih naj bi se po ocenah Umarja število zaposlenih zmanjšalo za okoli 8.000, v gradbeništvu za približno 5.000, za okrog 500 pa tudi v trgovini. Umar pričakuje, da bodo podjetja odpuščala predvsem tuje delavce, ki jih je v Sloveniji že več kot 86.000. Foto: MMC RTV SLO
Padec povpraševanja se kaže tudi v nižanju proizvodnje. Renault je tako v svojih tovarnah že pred časom napovedal ukinitev 4.900 delovnih mest. Foto: MMC RTV SLO
Primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance naj bi presegel 1,5 milijarde evrov, kar je 878 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, k njegovi rasti je prispeval višji primanjkljaj v trgovinski bilanci. Foto: MMC RTV SLO

Kot ugotavlja generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, bodo najbolj ogrožena avtomobilska in tekstilna industrija ter gradbeništvo, kjer se je obseg naročil že znižal za več kot deset odstotkov, piše časopis Dnevnik. Recesija naj bi zgolj oplazila panoge, ki delujejo le na domačem trgu, to je večina storitvenih podjetij.

Najbolj ogroženi tuji delavci
Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj (Umar) poleg tega ocenjuje, da bo do konca leta zaradi upočasnitve gospodarske rasti število zaposlenih nižje za približno 13.500. V predelovalnih dejavnostih naj bi se tako število zaposlenih zmanjšalo za okoli 8.000, v gradbeništvu za približno 5.000, za okrog 500 pa tudi v trgovini. Umar pričakuje, da bodo podjetja odpuščala predvsem tuje delavce, ki jih je v Sloveniji že več kot 86.000.

Število registriranih brezposelnih se bo po oceni Umarja z avgustovskih 60.669 povišalo na približno 63.500 do konca leta, stopnja brezposelnosti pa naj bi se tako dvignila s 6,5 odstotka na 6,8 odstotka, kolikor je znašala konec lanskega leta. Na Zavodu RS za zaposlovanje še ne opažajo odpuščanj v podjetjih.

Tudi Revoz krči obseg proizvodnje
Zaradi upada povpraševanja so se tako v Revozu že odločili, da bodo 1. novembra predčasno začeli polovično nočno izmeno. Ker bodo potrebovali 200 zaposlenih manj, zaposlenim za določen čas ne bodo podaljšali pogodbe o zaposlitvi.

Poleg tega 3. november ne bo delovni dan. Za podobne ukrepe se Renault, ki je lastnik novomeške družbe, odloča tudi drugod, že pred časom je napovedal ukinitev 4.900 delovnih mest in znižanje proizvodnje za 20 odstotkov.

Prav tako bodo število zaposlenih znižali v TCG Unitech, in sicer bo od 1.250 zaposlenih v začetku leta brez dela ostalo 200 ljudi. V Mariborski livarni, ki zaposluje več kot 1.100 ljudi, bo brez dela zagotovo ostalo med 50 in 60 najetih ljudi in delavcev za določen čas.

Delovna mesta ostajajo, nova se ne odpirajo
V mnogih podjetjih o odpuščanju še ne razmišljajo, vendar novih zaposlitev ne bodo ponudili, prav tako nameravajo prestrukturirati sedanje stanje.

V Adria Mobilu so tako uvedli tritedenski delovni mesec, s čemer bodo delavci do preklica za en teden na mesec prekinili delo. Za ta čas bodo prejemali plačilo, razliko pa bodo pokrili v prihodnjem letu z višjim številom delovnih ur.

V Kolektorju so zaradi zmanjšanega obsega dela, da bi se izognili odpuščanjem, zmanjšali nadurno delo, ustavili nove zaposlitve, pogodbenega dela za določen čas ne podaljšujejo več, ukinili so delo prek agencij in študentskega servisa, uvajajo pa tudi skrajšan delovni teden, in sicer s 40 na 36 ur.

Umar: Primanjkljaj presegel 1,5 milijarde evrov
Sicer pa naj bi primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance presegel 1,5 milijarde evrov, kar je 878 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, k njegovi rasti pa je prispeval višji primanjkljaj v trgovinski bilanci. Za blažitev zunanjega ravnotežja je poskrbel presežek v storitveni bilanci, ki se je medletno povečal za 195 milijonov evrov.

Poleg tega je rast cen na medletni ravni na domačem trgu padla s 7 odstotkov na 5,7 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa s 4,2 odstotka na 3,9 odstotka, predvsem zaradi upočasnitve rasti cen v proizvodnji hrane, pijač in krmil, zaradi občutnega padca cen kovin na svetovnih trgih pa tudi v proizvodnji kovin in v reciklaži, so še zapisali na spletni strani Umarja.

B. K.