Foto: Mestna občina Celje
Foto: Mestna občina Celje

Mestna občina Celje se je že leta 2019 odločila, da jo bo rekonstruirala in ji vdihnila primerno vsebino.

Namenjena bo kulturnim vsebinam. Notranjost bodo spomladi opremili z mizo, policami, kavčem, stolom, ogledalom in še z nekaterimi drobnimi predmeti, ki so bili na voljo njenim gostom, so sporočili s celjske občine.

Predavanja, predstave, razstave
Hišica bo vabila tiste, ki se radi udeležujejo predavanj, tematskih dogodkov, gledaliških predstav, delavnic, občasnih razstav ali vodenih ogledov. Program dejavnosti bo izvajal Zavod Celeia Celje s partnerji. Tam bodo potekali tudi programi za vzgojno-izobraževalne zavode.

Pisateljica, pesnica, poliglotka in zbiralka Alma Karlin je tam živela ob koncu svojega življenja s prijateljico Theo. Danes je ta hiša preurejena v spominski muzej. Ker nista imeli elektrike, tudi v rekonstruirani hišici ne bo svetil, pojasnjujejo na občini.

Hišico za goste so rekonstruirali po navodilih celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V pomoč občini je bila Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja na Šolskem centru Celje. "Dijaki so v okviru šolskih delavnic na terenu opravili pripravljalna dela, aprila in maja lani pa so mladi bodoči tesarji izdelali leseno konstrukcijo. Šola je vključena v projekt Unesco šol in nam je v okviru didaktičnih učnih ur nudila brezplačno pomoč pri rekonstrukciji hiške," so še povedali na občini.