Čeprav je bila zbirka portretov družini Franklin poznana, pa je v javnost do zdaj veljala za
Čeprav je bila zbirka portretov družini Franklin poznana, pa je v javnost do zdaj veljala za "izgubljeno". Foto: Sotheby's

V okviru dražbe z naslovom Travel, Atlases, Maps, Photographs & Natural History bodo septembra v Londonu na prodaj tudi portreti izginulih častnikov, ki do zdaj še niso bili na ogled javnosti.

Fotografije so bile izdelane na zahtevo Jane Franklin, žene Johna Franklina, vsak portret pa je bil narejen v dveh izvodih v tehniki dagerotipije, ki predstavlja fotografiranje na posebno kovinsko ploščo. Eden izmed dveh kompletov je bil v lasti družine Franklin in do zdaj še ni bil razstavljen, drug, nepopoln, pa je v lasti raziskovalnega inštituta Scott Polar Research Institute.

Usodna odprava še danes buri duhove
John Franklin se je leta 1845 podal na odpravo, da bi odkril severozahodni prehod skozi kanadsko Arktiko. Z ladjama HMS Erebus in HMS Terror je maja zapustil Anglijo, vendar se nihče iz posadke ni nikoli več vrnil v domovino.

Odprava je doživela katastrofo, potem ko sta se obe ladji in njuni posadki, ki sta skupaj šteli 129 častnikov in mož, ujeli v led v Viktorijini ožini blizu otoka King William na današnjem kanadskem ozemlju Nunavut. V enem letu, ko je bila ladja ujeta v ledu, sta zaradi podhladitve, sestradanosti, zastrupitve s svincem in različnih bolezni, kot je skorbut, umrla skoraj dva ducata pomorščakov vključno s samim Franklinom, aprila 1848 pa so preživeli ladji zapustili. To sta vodila Franklinov drugi poveljnik, Francis Crozier, in kapitan Erebusa, James Fitzjames, skupaj s katerima so se odpravili na kanadsko celino, nato pa izginili brez sledu. Zgodba je tako postala ena najbolj znanih pomorskih skrivnosti vseh časov.

François Etienne Musin je delo z naslovom HMS Resolute in Search of Sir John Franklin naslikal leta 1850, pet let po izginotju celotne odprave. Foto: Sotheby's
François Etienne Musin je delo z naslovom HMS Resolute in Search of Sir John Franklin naslikal leta 1850, pet let po izginotju celotne odprave. Foto: Sotheby's

Pod pritiskom Franklinove žene Jane in drugih se je leta 1848 začelo iskanje pogrešane odprave. V številnih poznejših iskanjih v tem stoletju in pol je bilo odkritih več predmetov z odprave, vključno s posmrtnimi ostanki dveh moških, ki so ju vrnili v Britanijo. Vrsta znanstvenih študij je pokazala, da večina mož odprave ni umrla takoj, ureznine na nekaterih kosteh pa so podprle sume o kanibalizmu, o katerih je poročal raziskovalec John Rae leta 1854.

Potem ko sta bili ladji skoraj 170 let izgubljeni, so ju na dnu morja odkrili pred nekaj leti; HMS Erebus je bila najdena let 2014, HMS Terror pa 2016. Obe razbitini sta bili zaradi ledeno mrzle arktične vode in plasti zaščitne usedline zelo dobro ohranjeni, odprava ekipe arheologov Parks Canada pa je pozneje v kapitanovi kabini odkrila tudi pisalno mizo z zatesnjenimi predali, v katerih se najverjetneje skrivajo dokumenti s ključnimi informacijami o odpravi.

178 let pozneje gre celoten sklop 14 dagerotipij, na katerih so bili maja 1945 upodobljeni častniki HMS Terrorja in Erebusa z nesrečne odprave Franklin, na dražbo pri hiši Sotheby's v Londonu. Portrete je izdelal Beard Studio, ki ga je ustanovil fotograf Richard Beard, poroča BBC.

Edina znana fotografija stotnika Francisa Crozierja. Foto: Sotheby's
Edina znana fotografija stotnika Francisa Crozierja. Foto: Sotheby's

Portreti bodo septembra letos prvič v celoti na ogled javnosti, prodajna cena naj bi se gibala med 175.000 in 235.000 evri.

Michael Smith, biograf stotnika Crozierja, je nad portreti navdušen: “Te slike so naravnost osupljive, jasnost je čudovita," je povedal za BBC, ob tem pa pojasnil, da je bil stotnik Crozier edini član posadke ladje HMS Terror, ki je bil fotografiran, in da je ohranjena dagerotipija njegov edini znani izvirni portret. Člani posadke naj bi na ladji vzeli tudi fotoaparat, za katerega arheologi upajo, da bo v prihodnosti najden, saj bi lahko razkril marsikaj, česar o odpravi še ne vemo.