Na slavoloku so se ravno pred nekaj dnevi začela konservatorsko-restavratorska dela. Foto: Reuters
Na slavoloku so se ravno pred nekaj dnevi začela konservatorsko-restavratorska dela. Foto: Reuters

Dogodek je potrdila spomeniškovarstvena služba. "Strela je tukaj udarila v rob in nato smo videli, kako so tile delčki odpadli," je za Reuters povedal turist, ki je bil priča dogodku, pri tem pa pokazal na večji fragment kamna, ki je ležal na tleh.

Okoli slavoloka je po dogodku ležalo kar nekaj fragmentov slavoloka, ki jih je nato odpeljalo osebje tamkajšnjega arheološkega parka. "Vse fragmente smo odpeljali in zaščitili. Ocena škode je v pripravi, analize pa bomo nadaljevali naslednje jutro," so za Reuters v torek povedali v arheološkem parku.

Strela je udarila v južno stran slavoloka, kjer so se ravno pred dvema dnevoma začela konservatorsko-restavratorska dela. V sklopu teh bodo zdaj odpravili tudi v nevihti nastalo škodo.

Priča dogodka kaže na del, kje je Konstantinov slavolok zadela strela. Foto: Reuters
Priča dogodka kaže na del, kje je Konstantinov slavolok zadela strela. Foto: Reuters

Strela je udarila v hudem neurju, ki je podiralo drevesa in poplavilo več rimskih ulic. Po navedbah civilne zaščite je v osrednjem delu mesta v manj kot uri padlo 60 milimetrov dežja, kar je sicer primerljivo količino padavin, ki jih v Rimu v jesenskem času pade v enem mesecu. Po besedah župana Roberta Gualtierija je bilo neurje brez primere, "saj je bilo tako silovito ter zgoščeno v kratek čas in zgolj na dele mesta, začenši z zgodovinskim središčem". Primerjal jih je s hudim neurjem z močnimi vetrovi, kakršni so avgusta povzročili brodolom luksuzne jahte Bayesian ob obali Sicilije.

Konstantinov slavolok leži v bližini Koloseja, na drugi strani je Palatinski grič. Visok je 21 metrov, širok pa skoraj 26 metrov in je največji rimski slavolok. Posvečen je bil leta 315, torej dve leti po osvojeni bitki pri Milvijskem mostu, v Kateri je Konstantin premagal Maksencija, s tem postal izključni rimski cesar, kar je pomenilo začetek konca tetrarhije.

Odpadle fragmente so odpeljali in ustrezno zaščitili v arheološkem parku, Foto: Reuters
Odpadle fragmente so odpeljali in ustrezno zaščitili v arheološkem parku, Foto: Reuters

Obok so postavili na poti rimskih triumfov Vii triumphalis, na kateri je potekalo slavje ob zmagoslavjih rimskih cesarjev. Pot zmagovalcev se je začela pri Marsovemu polju (Campus Martius), vodila čez Circus Maximus in okoli Palatinskega griča; takoj za Konstantinovim slavolokom se je procesija obrnila levo pri Meta Sudans in se odpravila po Via sacra do Foruma Romanuma in na Kapitolski grič, čez oba, Titov in slavolok Septimija Severa.

V arhitekturo Konstantinovega slavoloka so vključili reliefe starejših spomenikov, ki so nastali že med vladanjem Trajana (98–117), Hadrijana (117–138) in Marka Avrelija (161–180). Slavolok je sestavljen iz treh lokov – srednji je visok 11,5 metra, širok 6,5 metra, stranska pa visoka 7,4 metra in široka 3,4 metra. Nad njimi je opečnata atika, ki je obložena z marmorjem – na njej pa datum uradnega odprtja – 25. julij 315. V zasnovi sledi arhitektura slavoloku Septimija Severa, ki stoji na Rimskem forumu.