V Kanadi rojeni in v Los Angelesu živeči 80-letni Frank Gehry je eden ključnih arhitektov današnjega časa. Foto: EPA
V Kanadi rojeni in v Los Angelesu živeči 80-letni Frank Gehry je eden ključnih arhitektov današnjega časa. Foto: EPA

Po prvotnih načrtih naj bi stavba Signature Center stala na lokaciji "ground zero," a ga gradijo na križišču 42. ceste in 10. avenije, svoje ime pa nosi po broadwayskem gledališču Signature Theatre Company, ki se bo preselilo vanj in s tem podvojilo svoje zmogljivosti. Gledališče je sicer znano po tem, da sezono posveti vedno le enemu dramatiku. Gehry bo sicer načrtoval le gledališki del zgradbe, njegovi načrti pa naj bi bili predstavljeni poleti.

Center končan leta 2012
Center naj bi končali do leta 2012, gre pa za 59-nadstropni kompleks, v katerem bodo poleg gledaliških dvoran še vadbeni prostori, kavarna, knjigarna, administracija in hotel. Projekt je vreden 60 milijonov dolarjev (41,6 milijona evrov), pri čemer bo mesto prispevalo 25 milijonov (17,3), broadwaysko gledališče pa je do zdaj zbralo še 19 milijonov dolarjev (13,2 milijona evrov), preostalo pa še zbirajo.

Njegova stavba tudi v Pragi
V Kanadi rojeni in v Los Angelesu živeči 80-letni Frank Gehry je sicer najbolj znan po arhitekturah z valovitimi fasadami, kot je Guggenheimov muzej v Bilbau in Walt Disneyjeva koncertna dvorana v Los Angelesu, nam najbližja njegova stavba pa stoji v Pragi. Leta 1989 je prejel Pritzkerjevo nagrado, najvišje priznanje za arhitekturo, lani pa zlatega leva za življenjsko delo beneškega arhitekturnega bienala.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj njegovih stvaritev (kliknite na fotografije za povečavo).