Ministrica za kulturo Majda Širca ob razrešitvi ravnatelja SNG Drama Ljubljana Iva Bana poudarja, da ni šlo za politično odločitev. Razrešitev je po njenih besedah reakcija oziroma njen odgovor svetu SNG Drama po strokovni in pravni preučitvi trditev v anonimnem zapisu, ki so se izkazale za resnične. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica za kulturo Majda Širca ob razrešitvi ravnatelja SNG Drama Ljubljana Iva Bana poudarja, da ni šlo za politično odločitev. Razrešitev je po njenih besedah reakcija oziroma njen odgovor svetu SNG Drama po strokovni in pravni preučitvi trditev v anonimnem zapisu, ki so se izkazale za resnične. Foto: MMC RTV SLO
SNG Drama Ljubljana
Ivo Ban je mesto ravnatelja zasedel septembra 2008. Nasledil je Janeza Pipana, kar je tedaj zelo vznemirilo slovensko kulturno javnost. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc
Za SNG Dramo je, po Banovih besedah, izjemno uspešna sezona, kolektiv pa je bil opažen in pohvaljen tudi na gostovanjih v tujini, denimo v Rusiji. A kaj, ko ima domovina do ustanove mačehovski odnos, kot je prepričan odhajajoči ravnatelj, ki kot primer navaja vsestranski 'spregled' na primer Platonova na Borštnikovem festivalu. Foto: SNG Drama / Tone Stojko

Petra Sotoška, ki ga je ministrica imenovala za v. d.-ja ravnatelja, ni bilo v Dramo, je potrdila pooblaščenka kolektiva in ravnatelja SNG Drama Ljubljana Ana Iglič.

Kot je povedala, so Sotoška, ki je v sredo v medijih napovedal svoj prihod, sicer čakali. Na očitek ministrstva za kulturo, da ne loči med postopkom razrešitve ravnatelja javnega zavoda in postopkom odpovedi pogodbe o zaposlitvi ravnatelju javnega zavoda, Igličeva odgovarja, da že samo dejstvo, da Sotoška danes ni bilo v Dramo, govori o tem, kdo postopke razume in kdo ne.


V službo bo prihajal še naprej
Kot je še povedala, bo Ban še naprej prihajal v službo, saj po vseh veljavnih aktih - po pogodbi o zaposlitvi, odločbi iz leta 2008 in v skladu z vpisom v sodni register - polnopravno opravlja funkcijo ravnatelja.

Zadevo bo obravnaval tudi svet zavoda, saj mora biti prevzem usklajen, in šele ko bo Banu prenehala pogodba o zaposlitvi in ko bo odpravljena že omenjena odločba, bo lahko svojo funkcijo v. d.-ja direktorja nastopil Sotošek. Kdaj se bo svet sestal, je dodala, še ni znano, saj SNG Drama sploh še ni bila obveščena o imenovanju v. d.-ja direktorja Sotoška, čeprav bi morala biti. Obvestilo o tem je prejel le predsednik sveta zavoda.

Glede na to, da Sotošek funkcije v. d.-ja ravnatelja ne more prevzeti, dokler nima pogodbe o zaposlitvi, bodo, če bo želel že predtem delati v Drami, poklicali inšpekcijo za delo, je zatrdila.

Sotošek predlaga sestanek
Peter Sotošek pa je potrdil, da danes ne bo šel v Dramo, razen v primeru dogovora z Banom. Sicer pa, kot je povedal, skuša uvodoma organizirati skupni sestanek z Banom in predsednikom sveta Drame Francetom Arharjem, na katerem bi pregledali trenutno situacijo in se dogovorili o kratkoročnih ukrepih za nemoteno delovanje Drame. Začel je tudi izvajati dejavnostmi glede primopredaje poslov.

Sam meni, da sta tako Banova razrešitev kot tudi njegovo imenovanje zakonita, Banu pa ne oporeka vseh pravnih sredstev, ki jih ima, da zaščiti svoje pravice.

V umetniško vodenje se ne bo vtikal
Sicer pa bo njegovo delo v Drami, ki je, kot poudarja, le začasno, temeljilo na finančni konsolidaciji ter na vzpostavitvi zakonitega in transparentnega delovanja javnega zavoda, umetniško vodenje pa bo prepustil osebam, ki so za to usposobljene. O programu v sezoni 2012/13 bo lahko, kot je dejal, kaj več povedal po primopredaji in temeljiti seznanitvi s stanjem v zavodu.