Vzporedno s prvo fazo bodo izvajali aktivnosti za dokončanje projektne dokumentacije in zaključek gradnje prve faze. Foto: RTV SLO/P. B.
Vzporedno s prvo fazo bodo izvajali aktivnosti za dokončanje projektne dokumentacije in zaključek gradnje prve faze. Foto: RTV SLO/P. B.
Vlada je za NUK zagotovila 90 milijonov evrov. Foto: RTV SLO

Tako so napovedali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, kjer nameravajo med potekom prve faze projekta pridobiti še preostali stavbni fond za dokončanje celotnega projekta. V letošnjem letu predvideva proračun ministrstva za ta projekt 626.000 evrov, leta 2008 pa skoraj devet milijonov evrov. Prva faza, ki predvideva projektiranje in gradnjo gradbene jame, naj bi stala okoli 40 milijonov evrov.

Začetek na skrčeni površini
Po besedah generalnega sekretarja Martina Pluta bodo prvo fazo gradnje začeli brez parcele 304, saj Mestna občina Ljubljana (MOL) še ni dosegla sporazuma z njenimi lastniki. To pomeni, da se je prva faza z dobrih 26.000 kvadratnih metrov skrčila na dobrih 23.000 kvadratnih metrov, pridobili pa so tudi stavbo na Rimski 1, ki bo prav tako vključena v prvo fazo gradnje, vendar pa je še v postopku prenosa na državo.

Začetek gradnje stavbe konec leta 2008
Prvi del prve faze bo obsegal projektiranje in pridobitev gradbenega dovoljenja za gradbeno jamo in začetek izbora izvajalca za jamo, če bo šlo vse po načrtih, pa bi lahko stroji začeli izkop v prvih mesecih leta 2008. "Tako da bo treba v vmesnem času, ko bo potekala izvedba gradbene jame, dokončati projekt za izvedbo osrednje stavbe in pridobiti gradbeno dovoljenje še za samo stavbo," je še pojasnil Plut. Če načrtov ne bo porušila podtalna voda, je začetek gradnje stavbe po načrtih arhitekta Marka Mušiča načrtovan konec leta 2008.

V času gradnje stavbe se bosta MOL in ministrstvo posvetila pridobivanju preostalega stavbnega fonda za gradnjo knjižnice v celoti. Prvi fazi bi tako sledila dozidava do Rimske 7a in njeno vključitvijo ter vključitvijo Rimske 3 in 5. Pozneje pa bi sledila še navezava na Filozofsko fakulteto.

V resoluciji o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2013 je vlada za NUK zagotovila 90 milijonov evrov, na ministrstvu pa menijo, da bo za celotni projekt zadostovalo od 70 do 75 milijonov evrov. Tako nameravajo del načrtovanih sredstev porabiti tudi za digitalizacijo.