NUK nujno potrebuje večje in sodobnejše prostore. Foto:
NUK nujno potrebuje večje in sodobnejše prostore. Foto:
Pridobljenih je 33,9 odstotka zemljišč. Foto: RTV SLO
Občina mora pridobiti zemljišča. Foto: RTV SLO

To naj bi po besedah ministra za kulturo Vaska Simonitija in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana omogočilo prenos zemljišč na ministrstvo za znanost in tehnologijo, ki je pristojno za dejansko gradnjo knjižnice in preureditev zdajšnje Narodne in univerzitetne knjižnice. Na predstavitvi dela seje gradbenega odbora za izgradnjo NUK II so poudarili, da je v interesu vseh, da se nova univerzitetna knjižnica čimprej zgradi.

Na seji so sprejeli nekaj pomembnih sklepov, med katerimi je v prvi vrsti treba nadaljevati s postopki, s katerimi bodo čimprej pridobili in uredili druga stavbna zemljišča, ki so glavni razlog, da investicija že nekaj let stoji.

Neproblematičnih okoli tretjina zemljišč
Postopek pridobivanja zemljišča je zelo zapleten predvsem zaradi tega, ker je večina zemljišč v denacionalizacijskem postopku ali v stečajni poravnavi. Tako je Mestna občina Ljubljana od 8452 kvadratnih metrov, predvidenih za lokacijo NUK II, do danes pridobila 2870 kvadratnih metrov oziroma 33,9 odstotka zemljišč.

Kakšen so pristojnosti?
Po pogodbi, ki sta jo leta 1995 sklenila Ministrstvo za znanost in tehnologijo RS in Mestna občina Ljubljana, mora občina pridobiti zemljišča, predvidena za gradnjo novega objekta, in očiščeno zemljišče izročiti ministrstvu. To pa je nato dolžno pridobiti lokacijsko in investicijsko tehnično dokumentacijo, upravno-pravna dovoljenja ter izvesti izgradnjo objekta, financiranje izgradnje 40 parkirnih mest v mestni javni garaži in preureditev zgradbe NUK-a.

Na potezi je občina ...
Na ministrstvu za znanost in tehnologijo te dni pripravljajo proračun za leti 2006 in 2007, v njem pa lahko načrtujejo sredstva za gradnjo knjižnice le, če bo občina v najkrajšem času izpolnila pogodbene obveznosti v zvezi z urejanjem zemljišč. Minister Simoniti je dodal, da lahko sedanji NUK prostorsko zdrži do leta 2009, ker pa hranjenje knjižničnega fonda v tako težkih okoliščinah pomeni tudi veliko finančno breme, se je minister zavzel za čimprejšnjo rešitev težav, za katere je pristojna občina.