Foto:
Foto:
Ena poglavitnih nalog je tudi ohranjanje kulturnih spomenikov.
Vasko Simoniti na predstavitvi načrtov ministrstva.

Poleg omenjene program obsega predvsem vsebine, ki jih je bilo mogoče prebrati tudi v koalicijski pogodbi, gre pa za ograditev sistema varstva kulturne dediščine, zagotavljanje medijskega pluralizma, razvoj avdiovizualne industrije in celovito varovanje arhivskega gradiva v digitalni obliki.

Močnejše mednarodno sodelovanje
Med prednostnimi nalogami pa so tudi oblikovanje bolj gospodarne organizacije arhivske javne službe, financiranje javnih zavodov in javna poraba na področju kulturnih spomenikov. Kulturno ministrstvo je še dodatno okrepilo oddelek za mednarodno sodelovanje, ki ima nalogo, da pripravi najprimernejšo obliko boljše in učinkovitejše promocije slovenske kulture na tujem.

Dopolnitev zakonodaje do konca leta?
Minister Simoniti je dejal, da ministrstvo že pripravlja dopolnitev obstoječe zakonodaje, saj ta ni v celoti usklajena z ratificiranimi mednarodnimi konvencijami in priporočili Sveta Evrope ter ne zagotavlja javne porabe in ne podpira razvojne vloge dediščine.

Napovedali boj birokratizmu
Na ministrstvu se bodo zavzemali tudi za izpolnitev formalnih obveznosti iz zakona o javni rabi slovenščine, ureditev davčnih olajšav za vlagatelje v kulturo in za čim boljšo povezanost z drugimi ministrstvi. Poleg tega je Simoniti na predstavitvi dodal, da se bo ministrstvo v okviru tega programa skušalo izogniti tudi birokratizmu, ki prinaša le dodatne stroške.

Negotova usoda foruma?
Na vprašanje ali ministrstvo podpira ustanovitev Foruma slovanskih kultur je minister odgovoril, da "tovrstne pobude pomenijo za ministrstvo le dodatne finančne in birokratske obremenitve, ki pa niso nujno potrebne, saj je dovolj možnosti za mednarodno kulturno delovanje tudi v okviru ministrstva – in te bomo skušali čim bolje izrabiti."