Minister Simoniti je priredil sprejem za Prešernove nagrajence. Foto: RTV SLO
Minister Simoniti je priredil sprejem za Prešernove nagrajence. Foto: RTV SLO
Milan Dekleva
Milan Dekleva ob sprejemu Prešernove nagrade. Foto: RTV SLO
Karpo Godina
V središču pozornosti je tudi Karpo Godina. Foto: RTV SLO

V vili Podrožnik sta se ministru tako pridružila Prešernova lavreata pesnik, esejist in pisatelj Milan Dekleva ter režiser Karpo Godina. Ob glasbi godalnega kvarteta Rožmarinke pa so uživali tudi nagrajenci Prešernovega sklada: kipar Mirko Bratuša, pianist Bojan Gorišek, igralka Nataša Barbara Gračner, pisatelj Milan Kleč, lutkovni ustvarjalec Silvan Omerzu in pesnica Maja Vidmar.

Umetniška resnica ni dogmatična
Ob kulturnem prazniku, ki je namenjen spominu na življenje in delo pesnika Franceta Prešerna, je minister Simoniti dejal, da nas ta dan navdaja z občudovanjem do umetnikov, ki s svojim ustvarjanjem raziskujejo naše okolje in nastavljajo ogledalo svetu ter vsakemu posamezniku v njem. Minister je v govoru izrazil tudi občudovanje do umetnikov, ki iščejo in izražajo svojo umetniško resnico, slednjo pa označil za nedogmatično in mnogoznačno. Simoniti je opozoril tudi na to, da politične iluzije, spremenjene v prakso, lahko povzročijo neizmerno zlo, kot njihov pendant pa je postavil umetniške iluzije, ki so, tako Simoniti, gibalo čustev in duše.

Sprejem so priredili le dan za tem, ko so, na predvečer kulturnega praznika, podelili Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Medtem ko sta bila Prešernova lavreata znana že decembra, pa so nagrajence Prešernovega sklada razglasili šele na slovesnosti 7. februarja.

S čim do prestižne nagrade?
Upravni odbor Prešernovega sklada, ki je pod predsedstvom Dušana Jovanovića izbral nagrajence, je Mirku Bratušu priznanje prisodil za razstavo v madridski galeriji Circulo de Belloas Artes. Bojan Gorišek se je izkazal s koncertno dejavnostjo v zadnjih dveh letih, Nataša Barbara Gračner pa se je odlično znašla v vlogah Katerine Ivanovne Verhovceve v Bratih Karamazovih in Nurie v Enem španskem komadu. Milan Kleč je korpus slovenske literature obogatil s knjigo Srčno dober človek in zvest prijatelj, Maja Vidmar pa s pesniško zbirko Prisotnost. Silvan Omerzu pa je komisijo prepričal z avtorstvom trilogije Misterij življenja in smrti ter z oblikovanjem likovne podobe, priredbe besedil in z režijo predstav Zbogom, princ, Peskar in Svetnik Krespel.