Maya z lutko je izginila iz zasebnega stanovanja v petičnem 7. okrožju francoske prestolnice. Foto:
Maya z lutko je izginila iz zasebnega stanovanja v petičnem 7. okrožju francoske prestolnice. Foto:
Portret Jacqueline Roque
Jacqueline Roque vsekakor ni bila edina Picassova ženska, bila pa je zadnja: poročena sta bila vse do slikarjeve smrti.
Pablo Picasso
Picasso: Hedonist, vsestranski umetnik in še danes skrivnosten mož. Foto: EPA

V noči s ponedeljka na torek so neznani storilci iz stanovanja Diane Widmaier Picasso v sedmem pariškem okrožju ukradli portreta Picassove druge žene Jacqueline (170 × 150 cm) in hčerke Maye z lutko (Maya à la poupée, 60 × 40 cm). Policija je za zdaj sporočila le, da niso našli nobenih vidnih sledi vloma v stanovanje, direktorica muzeja Anne Baldassari pa, da gre "za zelo veliko krajo".

Maya Widmaier Picasso je bila slikarjev drugi otrok, sad njegove zveze z Marie-Therese Walter (ko je bil poročen z balerino Olgo Khokhlovo); ukradeni portret je nastal leta 1938.

"Tarč" je na pretek
Pablo Picasso je bil, milo rečen, plodovit umetnik: njegov opus obsega okoli 13.500 slik, 30 tisoč grafik ter okoli 300 kipov in del iz keramike. Med številnimi razstavami Picassovih del, ki jih vsako leto pripravljajo v muzejih okrog sveta, bo leta 2008 gotovo izstopala postavitev v madridskem muzeju Reina Sofia, kjer bo na ogled okoli 400 slikarjevih del.

Picassova dela pa s kvantiteto niso izgubila vrednosti: na mednarodnem trgu umetnin dosegajo najvišje cene. Na seznamu desetih najdražjih slik na svetu se Picasso pojavi kar trikrat - na drugem, tretjem in devetem mestu. Njegova najdražja slika je Deček s pipo, ocenjen na 107 milijon evrov.

Če jih ne ukradejo, jih pa uničijo
Lani pa je eno Picassovo umetnino doletela drugačna, a prav tako kruta usoda: hotelski tajkun Steve Wynn je gostom v svoji pisarni v Las Vegasu ravno kazal Picassovo La Reve (Sen) iz svoje zbirke, ko se je zgodila nesreča: med razlago se je razživel, začel malce kriliti z rokami in s komolcem pretrgal dragoceno platno. Na srečo je imel mož vsaj smisel za humor in pripomnil: "Hvala bogu, da sem to storil jaz."
Modna destinacija za tatove
Leta 2004 je Francija na 1. mestu rajskih držav za tatove umetniških biserov prehitela Italijo, kjer se je do zdaj zgodilo največ tovrstnih kraj. Tatovi so Francijo vzljubili predvsem zato, ker so spoznali, da je po državi raztresena množica zelo slabo zavarovanih gradov, dvorcev in cerkev, v katerih so tatvine precej netvegan posel. Samo leta 2004 je tako iz zgodovinsko pomembnih francoskih stavb izginilo 20.000 umetniških del (dvakrat več kot leto prej); z drugimi besedami, tatvine so se zgodile v 450 gradovih in 227 verskih objektih.