Tatovi so že drugič odnesli eno iz Moneteve serije slik Klifi blizu Dieppea. Foto:
Tatovi so že drugič odnesli eno iz Moneteve serije slik Klifi blizu Dieppea. Foto:

Poleg slik obeh impresionističnih slikarjev so konec preteklega tedna sredi popoldneva iz Muzeja lepih umetnosti Jules Cheret v Nici odnesli še dve sliki flamskega baročnega umetnika Jana Bruegla. Po ukazu roparjev so morali zaposleni leči na tla, medtem pa so spravili slike v torbe. Med ropom je bilo v muzeju le šest obiskovalcev, po besedah kustosinje muzeja Monique Bailet pa so roparji nameravali iz muzejske zbirke odnesti pet slik, a načrta niso uspeli uresničiti. Dva tatova sta pobegnila na motorju, trije pa z avtom.

Milijon evrov vredna dela
V niškem muzeju so tako nastale praznine nad oznakami Brueglovih Alegorije vode in Alegorije zemlje, Monetovega dela Klifi blizu Dieppea iz leta 1897 in Sisleyjev Topolov drevored v Moretu, ki je nastal leta 1890. V muzeju, kjer hranijo med drugim tudi deli Augustea Rodina in Pabla Picassa, so povedali, da so ukradene slike skupaj vredne približno milijon evrov.

Kot že omenjeno, so dve od teh slik ukradli že leta 1998, a so jih odkrili že po tednu dni, pozneje pa je bil zaradi kraje na zaporno kazen obsojen eden izmed kustosov. Policija meni, da je bil tokratni rop "posebno naročilo", saj so slike preveč poznane, da bi jih lahko prodali na trgu.